Sjakkspilleren Sara Khadem representerer Iran. Da hun konkurrerte i FIDEs verdensmesterskap i hurtig- og blitzsjakk i Almaty, Kasakhstan, så var det uten hijab. Hodeplagget er obligatorisk under Irans strenge kleskoder.
Khadems sjakk-mesterskap kommer i kjølvannet av de voldsomme demonstrasjonene etter at den 22 år gamle iransk-kurdiske kvinnen Mahsa Amini døde i varetekt etter å ha blitt arrestert for «upassende antrekk».
Da det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) la ifølge nettstedet Republic World ut bilder av spillerne som deltok i verdensmesterskapet i Almaty, Kasakhstan. Her vises et bilde av Khadem som ser ned på sjakkbrettet med håret løst rundt skuldrene.
Khadem, som er født i 1997, er den eneste iranske kvinnen som konkurrerer i turneringen. Hun er rangert som 804 i verden, ifølge nettstedet til International Chess Federation.
Nettsidene til verdensmesterskapet som arrangeres fra 25. til 30. desember opplyser at hun er deltaker i både Rapid- og Blitz-konkurransene.
Gjennom hele høsten har det vært store demonstrasjoner mot Irans moralpoliti i hele den vestlige verden, og også i Iran. Iranske demonstranter har lenge blitt møtt med brutale reaksjoner på sine demonstrasjoner mot moralpoltiet.
Flere titalls personer som har demonstrert i Iran har dødd i demonstrasjonene mot moralpolitiet, og hundrevis er skadd. Dette er ikke første gang iranerne demonstrerer for frihet og likestilling, men omfanget av demonstrasjoner etter Mahsa Aminis død har hatt en voldsom oppslutning og styrke.
Her hjemme har Aylar Lie, som opprinnelig er av iransk herkomst, vært blant de som har kommet med flengende kritikk av regimet.
I et innlegg på Instagram tok Lie et knallhardt oppgjør med Iran, og oppfordrer til å støtte demonstrantene som nå raser mot moralpolitiet i landet:
– Du har hørt om «Mahsa Amini», den iranske jenta som ble slått i hjel av det iranske «moral»-politiet for ikke å ha brukt hijaben sin på riktig måte. Hun er ikke den eneste, starter Aylar Lie innlegget sitt med.
Innlegget er senere fjernet, men kort føt jul la Lie ut en ny protest mot regimet: