Drosjen som ble bestilt rundt klokken 13 brukte over tre timer på å hente Gunnar Træland (73) som satt på gåstolen sin og ventet på pasienttransporten sin foran sykehuset.
For friske og raske folk er det sjelden noe problem å komme seg rundt. Man hopper på bussen, eller setter seg i bilen. Syke og eldre som skal til behandling har det imidlertig ikke alltid like lett med å komme seg rundt.
Skal man på sykehus er det jo som oftest fordi man ikke er i form. Derfor finnes Pasientreiser – det er reiser til og fra offentlig godkjent behandling. Som regel får man dekket utgifter til pasientreisen med et fast beløp per kilometer, uansett hvilket transportmiddel som benyttes. Om man ikke har frikort må man betale egenandel for reisen.
73 år gamle Gunnar Træland ble lagt inn på Haraldsplass diakonale sykehus i Bergen en onsdag. Da han to dager senere ble skrevet ut, måtte han ta taxi hjem.
Da han ble utskrevet klokken 13, ringte sykehuset ifølge Bergensavisen etter en drosje. Bilen skulle være på plass klokken 14.
Træland liker å være ute i god tid, og gikk til inngangen litt før. Da han gikk ut for å se om bilen sto klar, snakket han med flere sjåfører. Ingen av dem ventet på ham.
Deretter gikk minuttene – og etterhvert også timene.
– Kvart over to ringte resepsjonen, og fikk beskjed om at drosjen var på vei, sier Træland til avisa.
Først da klokken var over 16 om ettermiddagen, tre timer etter Træland var skrevet ut fra sykehuset, ringte drosjen og sa den var underveis. Da hadde Træland ventet så lenge at han måtte inn på avdelingen igjen for å få medisin.
– Vi beklager ulempene den lange ventetiden har medført, sier Ann-Mari Høiland, avdelingssjef for pasientreiser i Helse Bergen.
Hun legger til at de som bor ute i distriktene må regne med å vente en stund, også når ting går som normalt.
– Fra drosjen er bestilt, regner vi med at beboere i distriktet må vente inntil en time på dagtid i ukedager og opptil halvannen time på kveld og røde dager, sier hun.