Hjem Dyr Dyreklinikk tar ikke inn friske dyr – redd hunder kan være smittebærere

Dyreklinikk tar ikke inn friske dyr – redd hunder kan være smittebærere

av Marte Frimand

Levanger Dyreklinikk har nå sluttet å ta imot friske dyr til rutineundersøkelser eller vaksiner på grunn av mulig smittefare. Dette har de bestemt etter at en Schäferhund skal ha testet positivt på koronaviruset.

Det er lokalavisen Innherred som først omtalte saken.

Veterinær Torunn Schiefloe ved Levanger Dyreklinikk forteller at de nå bare tar imot syke dyr ved klinikken, etter at de har fått informasjon om at hunder kan være smittebærere for koronaviruset.

– En talsmann for Hong Kong SAR Agriculture, Fisheries and Conservation Department (AFCD) har i dag, torsdag 19/3 gått ut med informasjon om at en hund (Schäfer) gjentatte ganger har testet positivt for COVID-19 virus. Dette er en annen hund enn den 17 år gamle Pomerianen som har blitt testet svakt positivt tidligere. Schäferen bodde sammen med en annen hund og en eier som begge er testet. Den andre hunden er negativ, eieren positiv. Ingen av hundene har symptomer på sykdom, skriver Schiefloe i en epost til Innherred.

Kan være bærere av viruset

Veterinæren forteller at dersom man antar at opplysningene er riktige, kan det betyr at hunder kan være symptomfrie og friske, men likevel bære viruset.

– Talsmannen presiserer at det ikke finnes grunnlag for å anta at kjæledyr er en kilde til smitte av COVID-19 for mennesker. Denne uttalelsen tolker jeg dithen at man hittil ikke har sett smitte denne veien, bare omvendt, eller at viruset forårsaker sykdom hos hund. Vi vil derfor råde eiere til å ikke la hunden leke med andre hunder når dere er ute på tur, ikke snuse mer enn høyst nødvendig i hundetette områder, den skal være i karantene om du er det, og du trenger ikke la den slikke deg i ansiktet. Og igjen; ta vare på hverandre, bruk sunn fornuft og god håndhygiene, sier hun.

Må ha avtale

– På klinikken tar vi nå bare imot syke dyr, ingen rutineundersøkelser eller vaksiner. Vi holder døren stengt og åpner til deg når du har din avtalte tid. Du må ha en avtale både for å komme inn med hunden eller katten, og for å handle fôr. Avtalen kan gjøres pr telefon eller mail, sier veterinæren.

Klinikken opplyser også om dette på sin Facebookside.

Sveriges Radio publiserte en sak mandag morgen om at to hunder skal være bekreftet smittet i Hong Kong.

Karl Stål fra den svenske Statens veterinärmedicinska anstalt sier følgende til radiokanalanen:

– Testen var positiv både i nese og svelg, men svakt positivt. Man kan tenke seg at hundene har plukket opp viruset fra miljøet, og at det da ligger i slimhinnene.

Han forteller videre at man ikke er redd for at disse hundene kan bære smitte videre.

– Man bedømmer det slik at hundene ikke kan føre smitten videre, fordi det er så lite virus.

Sosialnytt vet ikke om hundene Sveriges Radio skriver om er blant den samme som Levanger dyreklinikk omtaler.

Presisering 

Sosialnytt har vært i kontakt med andre dyrleger som mener det er viktig at man ikke skaper hysteri rundt koronaviruset og dyr. Det finnes altså ikke grunnlag for å anta at kjæledyr er en kilde til smitte av COVID-19 for mennesker. Men en hund som for eksempel klappes av en person som er smittet med korona, kan i teorien smitte deg, dersom du klapper hunden etterpå.

– En positiv test betyr bare at viruset er funnet i prøven. Analysen er ikke i stand til å si om coronaviruset formerer seg i hunden, eller om hunden kun har slikket et smittet område i hjemmet, sier dyrlege Sondre Juvik fra Knarvik dyreklinikk til Sosialnytt.

Faktisk.no – Ingenting tyder på at kjæledyr kan smitte eller bli smittet av koronaviruset

Forrige uke laget faktanettstedet faktisk.no en faktasjekk på om dyr kan bli smittet av koronaviruset. De konkluderer med at det er det ingenting som tyder på at dyr kan bli smittet.

Faren er i så måte at dyret bærer viruset for eksempel i pelsen.

– Det er ikke oppdaget noen tilfeller der dyr har blitt smittet. I teorien, om man hoster og så klapper dyret sitt, så kan viruset overleve en stund på dyret. Men det er ikke rapportert noen smitter via dyr. Vi antar at det ikke er en sterk eller vanlig smittevei, sier seksjonsleder i Folkehelseinstituttet, Hanne-Merete Eriksen-Volle, til Faktisk.no

LES OGSÅ: Norge tar i bruk ny medisin til koronapasienter

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.