Hjem Helse Denne kunnskapen kan avdekke hudkreft – Kan du se forskjellen på disse føflekkene?

Denne kunnskapen kan avdekke hudkreft – Kan du se forskjellen på disse føflekkene?

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

De fleste av oss har føflekker og andre merker på huden. Men hvor ofte tenker man egentlig på at kroppen kan sende deg signaler gjennom huden?

Littlethings mener at vi generelt er for slappe når det kommer til å tyde hudens advarsler. De har derfor laget en guide til hva man bør være observant på i forhold til hudens utvekster og merker.

Ifølge Skin Cancer Foundation dør det på verdensbasis en person av hudkreft hvert 57 minutt. Det fastslås også at en person som har blitt solbrent mer enn fem ganger i løpet av livet, har dobbelt så stor risiko for å utvikle hudkreft.

Disse tegnene bør du med andre ord ikke overse.

Symmetri

En vanlig og ufarlig føflekk er som regel symmetrisk.

Symmetriske føflekker er slik at dersom du tegner en strek rett gjennom føflekken, så vil den ene halvparten av føflekken være som et speilbilde av den andre. Ved asymmetriske føflekker vil ikke dette være tilfellet.

Man skal alltid følge opp føflekker som er asymmetrisk.

Farge

Man kan se etter om den asymmetriske føflekken har en fargesjattering fra rødbrunt til sort. Dette er typisk hos føflekker med celleforandring. (Alstå kreft).

LES OGSÅ: 1 måned før hjerteinfarktet inntreffer kan kroppen gi deg en advarsel – dette er symptomene

Man skal uansett oppsøke lege dersom du har asymmetriske føflekker, å diagnostisere seg selv er en dårlig ide.

Foto: Webmd

Ufarlige føflekker er typisk nok relativt små, og er stort sett ikke større enn 6 millimeter i diameter. Føflekker som er større enn dette bør sjekkes av lege.

Endring

Noe av det viktigste man bør følge med på er om hudflekker endrer seg. Dette gjelder da dersom størrelsen eller fargen endrer seg med tiden. Dette kan være tegn på en ondartet flekk.

Hva bør du gjøre for å ta vare på huden din og forhindre hudkreft?

  1. Bruk solfaktor – Hver dag

De fleste tenker at man bare trenger å smøre huden inn med solkrem dersom man skal til stranden, eller når man sitter direkte i solen og soler seg. Ifølge Littlethings bør man bruke solfaktor hver enste dag. Det bør være minimum faktor 15 på solkremen. Dette for å beskytte huden mot daglig utsettelse for UVA og UVB.

2. Unngå bruk av solarium 

Solarium utsetter huden får både nevnte UVA og UVB. Dette øker risikoen for hudkreft.

3. Følg med på huden din

Alle bør jevnlig ta en kikk på huden sid. Selv om hudkreft oftest bryter ut der hvor huden blir truffet av sol, bør man også sjekke huden der hvor solen ikke treffer like mye. Også her kan det forekomme hudkreft. Føtter, tær og kjønnsorgan er typiske plasser man glemmer å sjekke.

4. Søk råd og undersøkelse hos lege 

Om du har bekymring i forhold til føflekker, eller andre mistenkeligheter i huden, så skal du alltid oppsøke lege for å få undersøkt huden. Å vente for lenge kan i verste fall bli katastrofalt.

Hadde alle fulgt disse tipsene, ville det blitt betydelig lavere tilfeller av hudkreft. Ta tipsene til deg – og del de videre med kjente og kjære.  

LES OGSÅ: Da Katy fikk kreft sluttet ektemannen å klage på hennes uvaner – nå deles innlegget hennes i rekordfart

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com