Hjem Historier fra livet Se gleden når barna får dukker med samme handicap de har selv

Se gleden når barna får dukker med samme handicap de har selv

av Eivind Skår Ertesvåg

Amy Jandrisevits lager dukker for handicappede barn – som er helt lik dem selv. Gleden er stor når barna ser de ikke er alene.

Som mennesker har vi en naturlig trang til å kjenne tilhørighet – oppleve at det er noen som er akkurat som oss. For barn med handicap kan det være tøft å aldri oppleve at noen er akkurat som dem.

Vi har tidligere skrevet om Josh Marshall og hans sønn, Gabriel. Da Gabriel ble diagnostisert med hjernekreft i mars 2015, var det forståelig nok utrolig vanskelig for gutten. Men det var tøft også etter at han gikk gjennom en vellykket operasjon. Gabriel er merket for livet. Han har fått et stort arr i hodet etter operasjonen. Til pappa fortalte gutten at han følte seg som et monster.

Josh Marshall bør være en het kandidat til «årets pappa». Han fortalte sønnen at han ville skaffe seg et identisk arr, slik at de kunne føle seg som monstre sammen. «Jeg sa til han at dersom folk vil stirre, så kan de stirre på oss begge to.»

Amy Jandrisevits har valgt en litt mindre drastisk tilnærming. Hun har startet dukkemakeri. Som tidligere sosialarbeider forstår hun altfor godt hvor terapeutisk det er for barn å se forskjellene deres gjenspeiles i tingene de leker med – nemlig dukker. Det inspirerte henne til å lage «A Doll Like Me».

– Da jeg jobbet med barn brukte jeg dukker i leketerapi for å hjelpe barna med å uttrykke seg. Det er vanskelig å fortelle et barn at de er vakre, samtidig som de aldri vil se noe som ser ut som de selv, sier Amy ifølge nettstedet Inspire More.

Dermed begynte hun å lage sine egne filledukker for barn med hendicap. Hver eneste dukke er håndlaget, og har samme unike utseende, fysiske handicap og etnisitet som det barnet dukken er laget for.

Noen ganger får Amy støtte fra sykehus til dukkene som egentlig koster 100 dollar, altså rundt en tusenlapp. Hun håper at hun en dag kan gi dem bort til barna uten at barnas familie må betale.

– Hvis vi skal se på mental helse som en nødvendig brikke i helseomsorgen er dette nøkkelen, sier hun.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.