in

Krisemøter på slottet: Märthas prinsessetittel diskuteres

Märtha og shaman
Märtha og shaman

Ukebladet Se og Hør skriver at det skal ha vært flere krisemøter på slottet den siste tiden, Märthas prinsessetittel ha blitt diskutert. Kongen, kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise skal ha deltatt.

I 2019 meldte kongehuset at Märtha Louise, i samråd med familien, hadde besluttet at hun ikke lenger ville bruke prinsessetittelen i kommersielle sammenhenger. Hun kunne imidlertid fortsette å bruke tittelen når hun representerte kongehuset, samt i privat sammenheng. Tittelen «Hennes Kongelige Høyhet» ga hun fra seg i 2002.

Se og Hør skriver nå at de erfarer at kongen vurderer å fjerne Märtha Louises prinsessetittel for godt.


Møtene skal ha funnet sted før Märtha Louise reiste til Canada hvor hun ifølge et innlegg på Instagram befant seg for en uke siden.

Verken Slottet eller Märtha Louises pressetalsperson har ønsket å kommentere saken.

Kontroversiell forlovede

Ukebladet skriver at møtene i det minste delvis skyldes oppstyret rundt prinsessens forlovede, Durek Verrett.

I løpet av de tre årene Durek Verrett og prinsesse Märtha Louise har vært et par, har det til tider stormet rundt prinsessens kjæreste.

Tidligere i sommer ble det furore da Durek solgte medaljonger, såkalte «Spirit Optimizers», som skal beskytte mot korona på nettsidene sine.

Medaljong-nyheten kom ikke lenge etter at det hadde blitt kjent at Durek Verrett pådro seg korona under sitt siste norgesbesøk, i forbindelse med myndighetsfeiringen til prinsesse Ingrid Alexandra. Men han ønsket ikke å ta imot behandling på sykehuset.

I høst uttalte kong Harald seg for første gang om stormene rundt sin kommende svigersønn:

– Vi kommer til å snakke med ham, sa kong Harald til NRK .

– Det er kulturkollisjonen vi merker nå, la han til.

Halvparten mener Märtha Louise bør slutte å representere kongehuset

I en nylig gjennomført meningsmåling Norstat har gjennomført for NRK, ga flertallet en tydelig beskjed til prinsesse Märtha Louise: Hun må slutte å representere kongehuset.

Historiker Trond Norén Isaksen mener gapet mellom dem som mener prinsesse Märtha Louise må slutte å representere, og dem som er positive til at hun har jobber for kongehuset, er bemerkelsesverdig.

– Dette forteller at folk mener det er behov for å skape en større avstand mellom prinsesse Märtha Louise og det hun og hennes forlovede driver med, og kongehusets virke. Det er det klare signalet til kongen, sier historiker Trond Norén Isaksen til NRK.

En av de mest kontroversielle uttalelsen til Verrett er nok den om at kvinner som har for mange sexpartnere får visse avtrykk på innsiden av vagina, og at dette må renses ut. Påstanden om at han var en reptil fra verdensrommet vakte også oppstyr.

Epilepsiforbundet valgte å avslutte samarbeidet med prinsessen i 2020. Forbundet mente at flere uttalelser fra hennes kjæreste, nå forlovede, Durek Verrett strider med deres verdier og etikk.

Dronning Margrethe kutter barnebarnas titler 

Men det er ikke nødvendigvis slik at kontroversene rundt prinsessens forlovede er den eneste årsaken til at tittelen diskuteres.

Kongehusene både i Danmark og i Storbritannia slankes om dagen.

Nylig kuttet Danmarks Dronning Margrethe barnebarnas titler.

I mai 2016 ble det kjent at Prins Christian er det eneste av dronningens barnebarn som kan forvente å motta livrente fra staten som voksen.

– Som en naturlig forlengelse av dette har Hennes Majestet bestemt at med virkning fra 1. januar 2023 at etterkommerne av Hans Kongelige Høyhet Prins Joachim kun kan bruke sine titler som greve og grevinne av Monpezat. Deres tidligere titler som prins og prinsesse av Danmark vil bortfalle, Dette skriver Det danske kongehuset i en pressemelding.

– Dronningens avgjørelse er i tråd med lignende tilpasninger som andre kongehus har gjennomført på ulike måter de siste årene, heter det i meldingen.

Det danske kongehus skriver videre at Dronningen med sitt vedtak ønsker å skape rammer for at de fire barnebarna i mye større grad skal kunne forme sine egne liv uten å være begrenset av de spesielle hensyn og forpliktelser som en formell tilknytning til Kongehuset som institusjon innebærer.

Visste du dette om prinsesse Märtha Louise? (Se video):

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Russland trekker seg ut av viktig by

«Moskva-Marit» er død, 73 år gammel