in

Se Sissel Kyrkjebøs versjon av O Helga Natt – Dette er vakkert

Kommer du ikke i julestemning av denne nydelige fremførelsen, så vet ikke jeg. Klippet er fra 2010, men går fortsatt viralt, og er i skrivende stund sett nesten en million ganger.

Fremførelsen er fra en opptreden Sissel gjorde i 2010, og ble sendt på den danske kanalen DR1. I årene etter, har videoen blitt spilt om og om igjen, og folk får ikke nok av Sissels vakre stemme.

«Jeg rett og slett elsker Sissels vokale talent. Det har blitt sagt før, men er verdt å repetere – stemmen hennes blir bare rikere og vakrere med alderen», skriver en.

«Absolutt den reneste og vakreste stemmen jeg noen gang har hørt», skriver en annen.

«Dette er mest sannsynlig en av de beste versjonene jeg har hørt av denne sangen», skriver en tredje.

«Jeg har aldri skjønt et ord av den sangen, men jeg har gåsehud over hele meg», skriver en. Og vedkommende er absolutt ikke alene om ikke å skjønne innholdet. Budskapet i sangen er nemlig ganske så tvetydig.

Sangen har dobbelt budskap

Melodien til «O helga natt», eller «Cantique de noël», som er sangens opprinnelige tittel, ble skrevet rett før jul i 1847 av franskmannen Adolphe Adam. Han var en anerkjent, fransk komponist. Teksten derimot, er skrevet av en enarmet vinhandler ved navn Placide Cappeau.

Denne vinhandleren skrev litt dikt på si. Han var ikke spesielt religiøs, og teksten i «O helga natt» har like mange politiske undertoner som religiøse. Kampen for frihet, likhet og brorskap står sterkt i sangteksten.

Ble fordømt av kirken

Denne poetiske vinhandleren, var også sosialist, og ganske radikal. Kirken fikk nok, og fordømte både mannen og sangen. En av biskopene kalte den «blottet for musikalsk smak med et totalt fravær av religiøs ånd.»

I 1855 ble sangen oversatt fra fransk til engelsk. Da ble det politiske budskapet fremhevet enda mer, og det amerikanske slaveriet ble et tema i sangen. Men da sangen ble oversatt til svensk i 1889, var det det religiøse budskapet som stod sterkest.

Religiøs eller politisk, her kan du høre Sissels vakre fremføring:

LES OGSÅ: Sissel Kyrkjebø forteller for første gang om farens plutselige død: Det var et sjokk

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Gunther fra friends

Gunther fra «Friends» er død

12 dyr som imiterer andre dyreraser – se de morsomme bildene