tirsdag, august 4, 2020

Seks tegn på at noe er galt med leveren din

Mest lest nå

Leveren er kroppens største kjertel og har en rekke livsviktige funksjoner. Du kan gjerne tenke på leveren din som en effektiv rensesentral og giftfjerner.

Hvis ikke leveren fungerer som den skal, kan den gi deg en rekke signaler på dette. Her er seks signaler du skal holde øye med dersom du opplever noen av de.

1. Smerter rundt leveren

En øm følelse ved det øvre og høyre området i magen kan være et tegn på at leveren din roper om hjelp. Det kan være en ganske svak smerte, men noen ganger kan den bli ganske intensiv.

Foto: Pixabay


2. Oppsvulmede ankler og ledd

Når kroppen er skadet forsøker leveren å reparere seg selv. Jo mer arrvev det er i kroppen desto vanskeligere er det for leveren å fungere. Oppsvulmede føtter kan være et tegn på skrumpelever, skriver Vårdguiden.

Dette kan påvirke både ben, hofter eller låret. Hevelsene er smertefrie.

  1. Du går opp i vekt

Foto: Pixabay

Fettlever er ganske vanlig og ofte ufarlig, men over tid kan det føre til skrumplever og økt risiko for leverkreft.

Det som skjer er at leveren ikke klarer å håndtere alle giftstoffene som kommer inn, f.eks. alkohol, kunstige søtningsmidler og fet mat. Levercellene omgjør alkoholen eller sukkeret til triglyserider, et slags fett.

Når for mye fett samles i cellene forstyrres deres funksjoner. Leveren lagrer da ufiltrert giftstoffer i fettceller, skriver United European Gastroenterology, UEG.

  1. Kløe

Leveren skal rense blodet for avfallsstoffer og giftstoffer skal skilles ut. Avfallsstoffer og giftstoffer skilles ut med gallen for så å kvitte seg med det i avføringen. Av forskjellige årsaker kan galleblæren hemmes og kroppen skiller ikke ut alle giftstoffene. Resultatet kan være kløe. Ofte verst i håndflatene og fotsålene.

5. Gul hud og gule øyne

Ved akutt og kronisk sykdom i leverens celler kan fargestoffet bilirubin, samles i blodet. Det gjør at det ytterste i øynene og huden blir gulaktig og urinen blir mørk.

  1. Kronisk tretthet

Foto: Pixabay

Leveren bidrar i stor grad til energiforsyningene i kroppen. Er leveren skadet, blir den trett skriver Karolinska sjukhuset.

Du kan gjøre mye selv for at leveren din skal fungere optimalt. Den er et meget ettergivende organ som ofte kan lege seg selv, men tiltak må til. Og selvsagt skal du oppsøke lege dersom du føler at noe er galt.  Mosjon og moderat alkoholinntak er  veldig bra, men du kan også spise mat som gjør leveren glad ifølge ernæringsekspert Hermeet Suri:

  • Hvitløk – hjelper leveren til å aktivere enzymer som kan spyle giftstoffene ut.
  • Grapefrukt – inneholder høye nivåer av C-vitamin som er en sterk antioksidant.
  • Spinat – har evnen til nøytralisere tungmetaller i kroppen.
  • Gurkemeie – kan hjelpe kroppen til å bryte ned fett og til å stimulere galleproduksjonen.

Del gjerne denne viktige informasjonen videre med alle du kjenner!

130,301FansLik
1,508FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter