lørdag, august 8, 2020

Etter grusom ulykke advarer mor – alltid la barns sitte i barnesete

Mest lest nå

Volvo produserte de første bilene med sikkerhetsseler allerede tilbake i 1958, men det gikk fortsatt ganske mange år før de ble lovpliktige. Først i forsetene, noen år senere også i baksetene. Og det er vel ingen tvil om at de siden dengang har reddet millioner av liv verden over.

Dessverre er det slik at mange ikke bruker sikkerhetsselene slik de er tiltenkt, være seg av uvitenhet eller at de føles ukomfortable, og blant de vanligste syndene blant barn er gjerne at de tar den delen som skal gå over brystkassen under armen, fordi de synes den gnager mot halsen.

Ekstremt farlig

Dette er ekstremt farlig, og hvis selen ikke passer som forventet, kan årsaken være at barnet fortsatt egentlig burde ha sittet i et dertil egnet barnesete.


Et barn som har kjent på kroppen hva konsekvensene av feil selebruk kan medføre er den seks år gamle Samantha Swartwout fra England.

Foto: Facebook

Hun var med sin far i bilen på vei hjem etter en messe, da det utenkelige skjedde. Av en eller annen årsak kom bilen utenfor veibanen hvor den traff et tre.

Samantha ble svært alvorlig skadet, og var bevisstløs da hun ble tatt ut av vraket og sendt til sykehus. På grunn av feil selebruk var Samantha nesten delt i to innvendig, og det krevde legenes ytterste dyktighet for å sy henne sammen igjen. Avansert teknologi og legekunnskap måtte til for å holde organene på plass der de skulle være.

Samanthas far salpp fra uhellet med betydelig mindre skader, nettopp fordi kroppen hans var bedre tilpasset sikkerhetsselen i bilen dere. Hadde Samantha enten hatt tilpasset sikkerhetssele, eller sittet i et eget barnesete, hadde hun sannsynligvis sluppet fra uhellet tilnærmet skadefritt hun også.

Ønsker å advare andre foreldre

Nå vil Samanthas mor, Shelly Martin advare andre foreldre om hvor galt det kan gå dersom man lar barna slippe ut av barnesetet for tidlig.

– Det tar et sekund å sette barnet ditt i et barnesete. Det kommer til å ta årevis for henne å heles fra skadene sine. Hun kommer til å gjennomgå flere operasjoner i fremtiden, og hun er blitt redd for å være alene. Det er lett å være etterpåklok, sier moren til Daily Mail.

– Hadde Samantha sittet i et barnesete, kunne skadene hennes kanskje vært helt unngått, sier moren.

Del artikkelen så andre også får øynene opp for hvor farlig det er å ikke la barna sitte i barnesete til de er store nok til at sikkerhetsselen passer. Det dreier seg tross alt om liv eller død!

130,359FansLik
1,531FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter