torsdag, juli 2, 2020

Det ser ut som et normalt bryllupsbilde – Men bildet skjuler en grusom sannhet

Mest lest nå

På verdensbasis lever millioner av barn og kvinner i voldelige hjem.

Også i Norge er vold innad i familien utbredt. I følge SSB gjelder hver sjette anmeldelse om vold mishandling i nære relasjoner.  Hele 3.450 tilfeller ble anmeldt i fjor, og tallene har økt for hvert eneste år siden SSB begynte å føre statistikk i 2006.

Bildene du skal få se nedenfor ble laget som en kampanje for VG. Det viser så godt hvorfor vold i familien kan være vanskelig å oppdage.


Mange par kan tilsynelatende se helt normal ut fra utsiden. 

Men dersom man hadde fått sett par «fra alle vinkler» ville man blitt sjokkert over hvor mange som har en falsk fasade. 

Det er også viktig å tenke over at vold i nære relasjoner sjelden anmeldes. Også familiemedlemmer eller venner som vet om at det foregår vold i en familie, vegrer seg for å anmelde det.

Ifølge Altakrise vil bare rundt 25 prosent av dem som utsettes for vold i nære relasjoner faktisk anmelde forholdet.

LES OGSÅAerosmiths Steven Tyler åpner hjem for unge, voldsutsatte kvinner

Videre skriver Altakrise at basert på omfangsundersøkelser gjennomført de siste årene anslås det at mellom 75 000 og 150 000 personer årlig utsettes for vold i nære relasjoner i Norge.

Ikke bare fysisk vold

Bente Lømo jobber som psykolog og forsker ved Alternativ til vold i Oslo. Hun forteller til kjønnsforskning at kvinner som lever i et voldelig forhold opplever stor variasjon i hvor alvorlig volden er. Mange utsettes også for psykisk vold, som kan være minst like gale som fysisk vold.

– Det dreier seg blant annet om truende kroppsholdninger, kontrollerende oppførsel og tilfeller der partneren blir isolert som følge av sykelig sjalusi fra mannens side. Mange av mennene rakker også ned på partneren sin, sier Lømo og forteller videre at mange av dem som bruker vold mot partneren sin ofte han en begrunnelse for hvorfor de gjør det.

– Mange begrunner volden med at partner behandler dem urettferdig eller krenker dem. Slike forståelser passer dårlig som utgangspunkt for en terapisituasjon, hvis grunnleggende idé er personlig endring, sier hun.

Dersom du kjenner noen som lever i et voldelig forhold, om det så er menn, kvinner eller barn; ta kontakt med politiet.

Del saken videre for å øke bevisstheten rundt vold i nære relasjoner.

130,080FansLik
1,408FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter