Forsiden Nyttig Setter du også melkekartongen feil i kjøleskapet?

Setter du også melkekartongen feil i kjøleskapet?

Hvor i kjøleskapet setter du melkekartongen? I døra? Da gjør du som 2 av 3 andre nordmenn. Men kjøleskapdøra er ikke det beste stedet å oppbevare melken.

«Nå som det er sommer og varmere vær er det smart å tenke litt ekstra på å holde melk og andre kjølevarer så kalde som mulig. Det beste stedet å oppbevare melk er nederst og innerst i kjøleskapet, der holder temperaturen seg lavest», sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Melk.no til Godt.

Norstat har utført en undersøkelse i regi av Opplysningskontoret for Meieriprodukter. De intervjuet 1089 personer om hvor de oppbevarer melken sin.

Ustabil temperatur i døra

«Hver gang vi åpner kjøleskapet kommer det varmere luft inn, og temperaturen blir ustabil. Kjøleskapdøren og de øverste hyllene er mest utsatt for svingningene i temperatur. Vil du at melken skal holde seg frisk og god, bør du derfor unngå å sette den der», sier Terese.

melk
Du bør ikke sette melken i kjøleskapdøren. Foto: Canva

Ifølge henne, bør kjøleskapet ha en temperatur på er mellom null og fire grader.

«Best før»-datoen er en garanti fra produsentene om at melken skal holde god kvalitet frem til denne datoen, om den er oppbevart riktig og uåpnet. Melken kan likevel i de fleste tilfeller også brukes etter denne datoen. Bruk da sansene dine for å avgjøre om melken fortsatt er god», sier Terese.

LES OGSÅ
Slik skal sushien egentlig spises - de fleste gjør det helt feil
LES OGSÅ
Supertriks - Derfor skal du spraye eddik rundt vinduene

Melk kan fryses

Mette Nygård Havre er matredder i folkebevegelsen Spis opp maten. Hun forteller at melk og meieriprodukter er blant matvarene vi kaster mest av.

«Mange har ekstra melkerester nå fordi de skal på ferie. Altfor mye blir helt rett i vasken. Men du kan fryse ned melken, den holder seg mange måneder i fryseren», sier hun til Godt.

Selv har hun testet ut å fryse melkeprodukter fra nyttår til påske, for så å bruke dem i vaffelrøre.

«Det ble en luftig røre og supre vafler. Alle meierivarer kan fryses. De endrer noen ganger konsistens etter lang tid i fryseren. Men det merker man ikke noe til dersom man bruker dem til å bake med», sier hun.

Marte Frimand
Marte er utdannet journalist med lang erfaring. Hun har tidligere blitt kåret til årets gullpenn under Vixen Blogg Awards for bloggen Casa Kaos.

SE OGSÅ:

Mest lest nå

13 år gamle Sydney opptrer på kjøpesenter – får sin livs opplevelse da Ed Sheeran overrasker henne

Sydney Bourbeau opptrådte på et canadisk kjøpesenter til inntekt for en lokal veldedig organisasjon. Hun hadde valgt å synge Ed Sheerans sang "Thinking Out...

Forsvunnet amerikansk mann funnet: Hundene hadde spist han

En 57-åring hadde vært forsvunnet i flere måneder, da politiet endelig fant ham. Stedet de fant ham på, var imidlertid svært overraskende, nemlig i...

Hun gjør det over 100 år gamle treet om til et bibliotek – Imponerende

I disse dager leser mange av oss alt mulig på forskjellige typer skjerm som PC, mobil eller nettbrett. Men har vi glemt bøkene litt?...

21-åringen tok dette bildet – timer senere frarøvet en fyllekjører henne både mann og barn

Tiden kom og vi skulle dra. Lite viste vi da at om bare noen minutter så ville alt forandre seg.

43-år gammel spesiallege innenfor psykiatri : «dette bør du vite om utbrenthet»

Niklas Nygren er en svensk lege. Han jobber innenfor psykiatri og har selv følt på kroppen hvordan det er å rammes av utbrenthet. På...

Populært på Sosialnytt nå

Historier fra livet