onsdag, september 30, 2020

Setter du også melkekartongen feil i kjøleskapet?

Mest lest nå

Hvor i kjøleskapet setter du melkekartongen? I døra? Da gjør du som 2 av 3 andre nordmenn. Men kjøleskapdøra er ikke det beste stedet å oppbevare melken.

«Nå som det er sommer og varmere vær er det smart å tenke litt ekstra på å holde melk og andre kjølevarer så kalde som mulig. Det beste stedet å oppbevare melk er nederst og innerst i kjøleskapet, der holder temperaturen seg lavest», sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Melk.no til Godt.

Norstat har utført en undersøkelse i regi av Opplysningskontoret for Meieriprodukter. De intervjuet 1089 personer om hvor de oppbevarer melken sin.


Ustabil temperatur i døra

«Hver gang vi åpner kjøleskapet kommer det varmere luft inn, og temperaturen blir ustabil. Kjøleskapdøren og de øverste hyllene er mest utsatt for svingningene i temperatur. Vil du at melken skal holde seg frisk og god, bør du derfor unngå å sette den der», sier Terese.

melk
Du bør ikke sette melken i kjøleskapdøren. Foto: Canva

Ifølge henne, bør kjøleskapet ha en temperatur på er mellom null og fire grader.

«Best før»-datoen er en garanti fra produsentene om at melken skal holde god kvalitet frem til denne datoen, om den er oppbevart riktig og uåpnet. Melken kan likevel i de fleste tilfeller også brukes etter denne datoen. Bruk da sansene dine for å avgjøre om melken fortsatt er god», sier Terese.

Melk kan fryses

Mette Nygård Havre er matredder i folkebevegelsen Spis opp maten. Hun forteller at melk og meieriprodukter er blant matvarene vi kaster mest av.

«Mange har ekstra melkerester nå fordi de skal på ferie. Altfor mye blir helt rett i vasken. Men du kan fryse ned melken, den holder seg mange måneder i fryseren», sier hun til Godt.

Selv har hun testet ut å fryse melkeprodukter fra nyttår til påske, for så å bruke dem i vaffelrøre.

«Det ble en luftig røre og supre vafler. Alle meierivarer kan fryses. De endrer noen ganger konsistens etter lang tid i fryseren. Men det merker man ikke noe til dersom man bruker dem til å bake med», sier hun.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter