Mange har fulgt Shabana Rehmans kamp mot kreften, og gledet seg over hver lille seier den folkekjære komikeren og samfunnsdebattanten har vunnet. Nå blir kampen hennes dokumentar.
Produsent av dokumentarfilmen om Shabana Rehman, Anders Graham, sier Graham Film lager serien ferdig uansett hvordan det går.
– Vi vet ikke hvordan det vil gå, men vi tenker positivt. Til siste episoden håper vi at hun er kvitt kreften, sier han til Dagsavisen
46 år gamle Shabana Rehman ble for alvor kjent med «mulla-løftet», der den mye mindre og spedere kvinnen løftet en betydelig mye større og omfangsrik Mulla Krekar. Mullaen som sto forlegen tilbake.
Siden mulla-løftet har Shabana i en årrekke bidratt med både komedie og samfunnskritikk. Shabana har markert seg som en av Norges mest kjente og innflytelsesrike personer innenfor integrering og kvinnekamp. Men det siste året har vi fulgt henne gjennom hennes tunge kamp mot kreft.
Legene tvilte på at hun ville overleve 2022
I starten av 2022 ble Shabana diagnostisert med bukspyttkjertelkreft, og fikk beskjed om at det måtte mirakler til om hun skulle leve ut året.
Det er en snau måned igjen av 2022. Behandlingen i Norge ble avsluttet allerede før sommeren. Da startet bestevenninnen en innsamlingsaksjon på Spleis for at Shabana skulle kunne dra til utlandet for å få immunterapi.
– Det er håp, selv om prognosen er så dårlig som den er, sa Shabana til Stavrum & Eikeland før hun dro for å få behandling i Tyskland.
I utlandet tilbys kostbar eksperimentell immunterapi i kombinasjon med annen supplerende kreftbehandling.
Immunterapi er behandling som utnytter kroppens eget immunsystem i bekjempelse av sykdommen. Utvikling av persontilpassede kreftvaksiner er dyrt og samlet behandling kan overstige en million kroner.
Det er ellers ingen tvil om at behandlingen er knalltøff for pasienten.
I høst kom det endelig en god nyhet fra Shabana:
– Jeg har fått en veldig hyggelig nyhet for bare noen dager siden: En meget sensitiv test kan ikke se levende kreftsvulst i kroppen min, fortalte hun.
Da hun delte nyheten understreket hun at dette var ferskt.
Kampen har tæret på kroppen
Det er likevel ikke tvil om at den knallharde kampen mot kreft har tæret kraftig på kroppen hennes. I et intervju med Se & Hør fortalte Shabana nylig at ting ser alvorligere ut igjen: Kroppen hennes sluttet nylig å ta til seg fast føde. Det har redusert henne betraktelig.
Legene på Ahus mener det skyldes at kreften har vokst i magen. Shabana tror forklaringen ligger på det mentale planet – at hun har et anorektisk syndrom. Men uansett – i sum er ting alvorlig nå.
Blir dokumentar
Nå har filmselskapet Graham Film fått 500.000 i støtte fra Fritt Ord til å kunne fullføre dokumentarserien om Shabana.
– Da Shabana fikk kreftdiagnosen i januar, avtalte vi å følge henne gjennom sykdomsforløpet. Da ga legene henne bare noen måneder å leve. Vi har fulgt henne gjennom den første tiden på Ahus, den alternative kreftbehandlingen i Tyskland, og den videre behandlingen her hjemme, forteller produsent Anders Graham til Dagsavisen.
Serien er planlagt til fire episoder på 30 minutter hver. Avisa melder at den skal være solgt for visning på Altibox, og at produsentene er i samtaler med andre visningsplattformer.
– Filmer så lenge vi føler det er riktig
– Vi filmer henne så lenge vi føler det er riktig, og vi lager serien ferdig uansett hvordan det går. Vi vet ikke hvordan det vil gå, men vi tenker positivt. Til siste episoden håper vi at hun er kvitt kreften, forteller produsent Anders Graham.
Ifølge Graham Films egne hjemmesider er det Vegar Aase som har regi på dokumentaren. I filmen følger vi Shabana i kampen mot kreft, men også arbeidet hennes med ytringskommisjonen, og tildelingen av Ossietzkyprisen tidligere i høst.