Hjem Forskning Si hei til vikingkrigeren Erika. Forskere har funnet ut at vikingkvinnene også var nådeløse krigere

Si hei til vikingkrigeren Erika. Forskere har funnet ut at vikingkvinnene også var nådeløse krigere

Vikingkvinnen Erika levde for rundt tusen år siden. Graven hennes ble funnet på Nordre Kjølen gård i Solør. I Erikas grav, fant man et imponerende våpenlager bestående av sverd, spyd, stridsøkser og piler. Nå har forskere rekonstruert ansiktet hennes. Og det viser seg at Erika var en ekte kriger.

«Jeg er så spent, for dette ansiktet har ingen sett på 1000 år. Og nå blir hun plutselig levende», sier arkeolog Ella Al-Shamahi til The Guardian. Sammen med flere britiske forskere, jobber hun med rekonstruksjonen av Erika.

National Geographic lager en dokumentar om rekonstruksjonen. I dokumentaren, reiser Ella Al-Shamahi rundt i Skandinavia og undersøker vikinggraver. Hun bruker visuelle teknikker for å rekonstruere innholdet.

Foto: Nathional Geographic

18-19 år gammel

Erika var 18-19 år da hun døde, og hun var rundt 155 cm høy. Hun hadde en dyp skade i hodeskallen. Skaden kom mest sannsynlig fra et sverd. Man tror ikke at Erika døde av skaden, for det var tegn på at såret hadde begynt å gro.

Man har lenge antatt at Erika var en vikingkvinne som ventet hjemme mens mannen var ute på tokt. Våpnene i graven hennes, tenkte man var et symbol på hennes rolle i familien eller i lokalsamfunnet.

Men nå har forskerne funnet ut at bade Erika og mange flere andre vikingkvinner slettes ikke bare gikk hjemme og ventet på mennene sine. De var hardbarkede krigere.

Foto: Nathional Geographic

Bygde opp ansiktet med muskler og hud

Dr Caroline Erolin har også vært med i rekonstruksjonen av Erika. Hun er professor ved University of Dundee ved Centre for Anatomy and Human Identification. Hun forteller at de bygde opp Erikas ansikt anatomisk med muskler og hud.

«Resultatet etter rekonstruksjonen er ikke 100 prosent korrekt. Men det er nærme nok til at folk som kjente henne godt da hun levde, ville ha kjent henne igjen», sier hun.

Levningene etter Erika og funnene i graven hennes, kan man se på Historisk museum i Oslo.

LES OGSÅ: Det norske paret arrangerte tradisjonelt vikingbryllup – ble plutselig verdenskjent

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com