Hjem Historier fra livet Siamesiske tvillinger skilt etter 11 timers operasjon – nå skal de to jentene vokse seg store og sterke

Siamesiske tvillinger skilt etter 11 timers operasjon – nå skal de to jentene vokse seg store og sterke

Siamesiske tvillinger, også kalt sammenvokste tvillinger, er en medfødt misdannelse som består i at to tvillingers kropper henger sammen.

Denne misdannelsen kan ramme både dyr og mennesker. Grunnen til at man kaller tilstanden «siamesiske tvillinger» skriver seg fra to sammenvokste tvillingbrødre, Chang og Eng. De som ble født i Siam, nåværende Thailand, i 1811. Etter hvert som de vokste opp ble de berømte severdigheter på ulike show i USA.

Siamesiske tvillinger oppstår når den befruktede eggcellen ikke deler seg fullstendig som under et svangerskap med vanlige eneggede tvillinger. Sammenvokste tvillinger kan skilles operativt, men bare når hvert av barna har alle livsviktige organer intakt.

Ettersom tilstanden ikke er vanlig er ikke det å separere sammenvokste tvillinger hverdagskost for legene, og det er ofte betydelig risiko knyttet til slike operasjoner.

Samtidig er det også risiko knyttet til det å ikke separere siamesiske tvillinger: Mange siamesiske tvillinger har kort levetid, forklarer Nettavisen. For tvillinger som opereres fra hverandre, er sjansen stor for at den ene dør. Bare én av fem siamesiske tvillinger lever etter fylte to år.

De to jentene delte lever

Et sykehus i Texas utførte nylig sin første separasjonsoperasjon noensinne, og opplyser at operasjonen ble ansett som en suksess.

JamieLynn og AmieLynn var sammenføyd ved magen. Det som gjorde operasjonen ekstra krevende er at de delte lever. Den aller første vellykkede separasjonsoperasjonen av dette slaget noen sinne, der tvillingene har delt et indre organ, forekom så sent som i 2007.

I en pressemelding forteller Cook Children’s Medical Center i Fort Worth i Texas, USA, at legeteamet brukte 11 timer på å separere tvillingjentene AmieLynn og JamieLynn. De to jentene var tre måneder og 20 dager da de gjennomførte operasjonen.

Barnesykehuset forteller at teamet i operasjonssalen besto av 25 medisinske fagpersoner. Av disse var det seks kirurger.

Foreldrene Amanda Arciniega og James Finley måtte tålmodig vente utenfor på nyheter om separasjonen av de to tvillingjentene. Etter at separasjonen av de to jentene var gjennomført har Mamma Amanda delt en video av de to små døtrene sine etter operasjonen, der hun sier at nå er tiden for å helbredes.

They are doing sooo good on their road to recovery. The main focus is healing and pain management which is going really well. ❤️❤️❤️ Thank you for the continued prayers and hope for a speedy recovery 🙏🙏🙏

Posted by Amanda Arciniega on Friday, January 27, 2023

– Teamet vårt på Cook Children’s var beæret over å kunne samle vår kollektive ekspertise i å behandle spedbarn med høy risiko og utføre kompleks kirurgi for å hjelpe AmieLynn og JamieLynn når denne utrolige milepælen, sier direktør for barneavdelingen ved Cook Children’s Medical Center,  Jose L. Iglesias, i meldingen.

Han legger til:

– Separasjonsoperasjonen vil gi AmieLynn og JamieLynn bedre muligheter til å en sunn utvikling, og til å vokse opp som de unike, individuelle småjentene de har vært siden fødselen, uavhengig av deres fysiske tilknytning som tvillinger.

Kun noen få sammenvokste tvillingpar som overlever

Teamet som var samlet for å separere de to jentene besto av medisinske eksperter fra hele verden som samarbeidet om denne unike og komplekse operasjonen.

Sammenvokste tvillinger er sjeldne. Det anslås å forekomme blant 1 av 200.000 fødsler der barna overlever. Hvert år er det kun fem til åtte sammenvokste tvillinger over hele verden som overlever de første dagene etter fødselen.

De to jentene ble født etter kun 34 ukers svangerskap, og var dermed prematur-babyer.

Før kirurgene kunne gå i gang med operasjonen på de to jentene kjørte teamet gjennom flere runder der de simulerte separasjonsoperasjonen først, slik at de var samkjørte og forberedt på flere mulige scenarier og utfall som kunne finne sted.

AmieLynn og JamieLynn vil fortsatt trenge oppfølging fra sykehuset, men nå er fokus at de to jentene skal komme seg til hektene og vokse.

Ifølge Dagbladet finnes det kun to kjente tilfeller av siameiske tvillinger i Norge siden 1980-tallet. Det ene tilfellet var på sykehuset i Østfold i 2004. Tvillingene døde kort tid etter fødselen.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com