Hjem Nyttig Sikkerhetsekspert advarer: Derfor må du aldri lade telefonen din på flyplassen

Sikkerhetsekspert advarer: Derfor må du aldri lade telefonen din på flyplassen

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Hvem har ikke opplevd at det går litt mer batteriprosent enn planlagt når flyet er forsinket og man sitter med tankeløs scrolling på en flyplass? Plutselig er batteriprosenten faretruende lav – og det er ennå mange timer til du er fremme på destinasjonen din og kan plugge ladekabelen i veggen… Mange velger da å benytte seg av de praktiske ladestasjonene med USB-porter når de sitter på flyterminalen og venter.

Det kan virke som den ideelle løsningen – men mange reisende har blitt overrumplet ettersom hackere har funnet en måte å laste opp virus på telefonene deres. Til Daily Mail forklarer Jae Ro fra pluggprodusenten SIGNAL + POWER de tre grunnene til at du aldri bør bruke disse lademulighetene.

1. Risiko for skadelig programvare

Ifølge Jae er den første grunnen til å aldri lade telefonen på flyplassen fordi bekvemmeligheten kommer med en enorm sikkerhetsrisiko.

– Disse portene kan tukles med for å installere skadelig programvare på mobilen din. Det er ikke nødvendigvis slik at du oppdager malware, men den kan i det stille stjele sensitiv informasjon som passord og bankdetaljer, forklarer Jae Ro til avisa. 

2. Juicejacking

kvinne lader på flyplass
Hackere utnytter ladere på flyplasser. Foto: Canva

Både strømforsyningen og datastrømmen går gjennom samme kabel på en smarttelefon. Dermed er en annen grunn til å holde seg unna lading på flyplassen er såkalt «juice jacking». Malware kan installeres gjennom en ødelagt USB-port og i verste fall eksportere alle dine personlige data og passord direkte til en kriminell hacker.

– Når du er infisert, blir telefonen din sårbar ikke bare på flyplassen, men uansett hvor du er.

3. Dataeksponering

Ro advarer også om at lading på flyplassen kan føre til dataeksponering. Selv om ladestasjonen ikke har blitt kompromittert, kan du fortsatt være i faresonen.

kvinne lader på flyplass
Du kan deaktivere dataoverføring på telefonen for å være sikrere. Foto: Canva

– Ladestasjoner kan overføre både data og strøm. Mens en del telefoner ber brukere om å velge mellom å kun lade eller modus for å overføre filer, omgås denne beskyttelsen ofte med ladestasjoner. Som et resultat kan enheten din være sårbar for dataeksponering. Disse stjålne dataene kan senere brukes til identitetstyveri eller selges på det mørke nettet, advarer eksperten. 

Ro har et tips dersom du likevel MÅ bruke en offentlig ladestasjon: Deaktiver dataoverføring på telefonen før du kobler den til. Det garanterer at det kun går strøm gjennom kabelen.

  1. iphone
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com