Forbrukerøkonomen og programlederen Silje Sandmæl er et kjent ansikt fra både TV-programmer som Luksusfellen og I lomma på Silje. Nå er hun aktuell som deltaker i «Vokteren» på TV 2.
Bak suksessen ligger det imidlertid en reise preget av både personlige og profesjonelle utfordringer. I et åpenhjertig intervju med Hjemmet deler Silje sin historie om kjærlighet, utbrenthet og hvordan hun lærte å finne balansen i livet.
Kjærlighet ved første blikk – nesten
Det var ikke gitt at Silje, som vokste opp på Oslos østkant, skulle falle for en gutt fra Oslos vestkant. Når hun ser tilbake på det første møtet med sin nåværende ektemann, Bent Sandmæl, innrømmer hun at han var akkurat den typen hun vanligvis ikke var interessert i.
– Jeg kommer fra Romsås, og vi pleide å gjøre narr av guttene fra vestkanten. Bent var akkurat den typen, med seilersko og pikétrøye, forteller hun med et smil.
Men kjærligheten overvinner mye, også fordommer. Silje og Bent ble raskt kjærester, selv om noen av de typiske vestkant-klærne mystisk forsvant. – Seilerskoene hans? De ble bare borte. Og det samme skjedde med pannebåndet hans, sier hun lattermildt.
Fra enkle kår til drømmehuset
Silje Sandmæl har ikke alltid bodd i et romslig hus i Bærum med svømmebasseng og naturskjønne omgivelser. Hun vokste opp i en blokkleilighet på Romsås sammen med sin hardtarbeidende mor, som ofte måtte prioritere å spare fremfor å kjøpe møbler eller andre goder.
– Mamma og jeg hadde det helt topp, selv om vi manglet en del ting. Jeg tenkte aldri på at vi hadde lite penger. Vi dro på teltturer og hadde de beste feriene, forteller Silje.
Denne oppveksten lærte henne at trivsel og lykke ikke trenger å koste penger.
Traff veggen
Gjennom de første episodene av «Vokteren» har vi fått se Silje som en leder. En tøffing med mye energi. Men bak suksessen på TV-skjermen og som forbrukerøkonom har Silje også opplevd tøffe perioder. Hun har møtt veggen to ganger, først for seks år siden og deretter på samme tid fem år senere. Den første gangen skjønte hun ikke hva som skjedde.
Hun fikk advarsler fra kolleger og venner om at hun burde roe ned, men forsto ikke hva de mente. Så en dag på opptak begynte Silje å gråte ukontrollert, og da skjønte hun at noe var alvorlig galt.
– Det var flere som sa at jeg måtte passe meg så jeg ikke «møtte veggen». Men hva er «veggen»? Hvordan ser den ut? Saken er at det tror jeg ikke noen vet før man smeller i den. I høy fart, forteller hun til Hjemmet.
Hun var plaget av hodepine, kvalme og konstant trøtthet, og det tok lang tid før hun forsto at hun var utbrent. Etter å ha tilbrakt et helt år borte fra jobb, bestemte hun seg for at det aldri skulle skje igjen – men så ble hun rammet en gang til.
Viktigheten av å lytte til seg selv
Etter sin andre runde med utbrenthet har Silje lært seg å lytte til kroppens signaler. Hun kaller magefølelsen sin for «Magda» og har jevnlige «styremøter» med seg selv for å sjekke om hun har tatt på seg for mye.
– Magda er min strenge rådgiver. Hun spør meg: ‘Hva er det du har sagt ja til denne uken, Silje? Har du lagt inn nok pauser?’ Alle burde ha en Magda, sier hun.
Silje Sandmæl har lært på den harde måten hvor viktig det er å finne balanse mellom jobb og privatliv. Nå prioriterer hun tid med familien, har lært å si nei og sørger for at hun ikke jobber seg helseløs igjen.