Hjem Nyttig Mange gjør denne feilen når de sitter på i bil – Ekstremt farlig

Mange gjør denne feilen når de sitter på i bil – Ekstremt farlig

Hører du til dem som sitter med beina på dashbordet på bilen når du sitter på? Det bør du i så fall slutte med snarest.

Faktisk er det så farlig at politiet i Dyfed–Powys i Wales nå har offentliggjort et røntgenbilde av en ung kvinne som gjorde nettopp det, da bilen hun satt i frontkolliderte med en annen bil. Det skriver Daily Mail. Røntgenbildet viser det brutale resultatet, og politiet har valgt å gå til det drastiske skritt å offentliggjøre det for å advare andre mot å gjøre det samme.

Det er ikke vanskelig å se hva som har skjedd. Kvinnen, som satt med beina på dashbordet da airbagen ble utløst i kollisjonen, har fått knust bekkenet, brudd i den ene lårhalsen, og den andre slått ut av stilling. Man kan bare forestille seg smertene dette må ha medført, for ikke å snakke om senskadene hun høyst sannsynligvis må leve med. Kanskje resten av livet.

LES OGSÅKarin hadde flaks at huset ikke brant ned – nå advarer hun andre mot den vanlige feilen

Etter at politiet i Dyfed–Powys i Wales la ut bildene i de sosiale media har ikke reaksjonene latt vente på seg. Flere av kommentarene går på at folk faktisk gjør dette, men aldri har tenkt over hvor farlig det kan være. Alle forteller at nå skal de slutte, mens andre igjen kan fortelle historier hvor de også har vært i ulykker med beina på dashbordet.

Ikke sitt slik! Foto: Canva

En av dem som kommenterer, Audra Tatum fra Chickamauga i Georgia, USA, forteller at hun også satt med beina oppe da en bil plutselig kom ut fra en sidevei og kolliderte med bilen hun satt i. Kollisjonen var ikke spesielt kraftig, men kraftig nok til at airbagen ble utløst – med en slik kraft at beina hennes ble slått opp i ansiktet hennes.

I tillegg til brukket nese fikk hun også brudd i en ankel og fire brudd i lårbeinet. Hun er i dag ufør på grunn av en ulykke hun sannsynligvis hadde kommet fra med mindre skader dersom hun ikke hadde hatt beina på dashbordet.

Ekstremt farlig

Å ha bena på dashbordet mens man sitter på som passasjer i en bil er ekstremt farlig av flere grunner, spesielt ved en kollisjon:

1. Airbagen: De fleste moderne biler er utstyrt med kollisjonsputer i dashbordet som er designet for å beskytte passasjerene ved en frontkollisjon. Airbagen utløses med stor kraft og hastighet for å forhindre at passasjeren treffer dashbordet. Hvis føttene dine er plassert på dashbordet når airbagen utløses, kan kraften fra airbagen føre til at bena dine blir presset mot ansiktet og overkroppen med ekstrem kraft. Dette kan resultere i alvorlige skader på bein, nakke, ansikt og indre organer.

2. Feil sikkerhetsbelteposisjon: Når du sitter med bena på dashbordet, endrer du posisjonen til sikkerhetsbeltet, som er designet for å holde deg sikkert på plass i setet. Dette kan føre til at sikkerhetsbeltet ikke fungerer som det skal i en ulykke, noe som øker risikoen for skade betraktelig. Sikkerhetsbeltet kan skjære inn i magen eller halsen, i stedet for å fordele kreftene over bekkenet og brystkassen.

3. Økt risiko for kast gjennom vinduet: En unaturlig sittestilling, som å ha bena på dashbordet, øker risikoen for at du blir kastet ut av bilen i en kollisjon. Dette skyldes at kroppen din ikke er riktig sikret, og du kan derfor lett bli kastet gjennom frontruten eller siden av bilen, noe som ofte fører til dødelige skader.

4. Alvorlige indre skader: I tillegg til de åpenbare skadene som kan oppstå på beina og i ansiktet, kan en slik sittestilling føre til alvorlige indre skader. Presset fra et kollisjonssjokk kan føre til at knærne dine treffer brystet med stor kraft, noe som kan forårsake skader på indre organer, inkludert lungene og hjertet, samt brudd på ribbeinene.

Del gjerne artikkelen slik at andre også kan se hvor farlig det er å sitte slik i bilen.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com