Hjem Meninger Sjeføkonom: Norge vil drukne i penger – kjempeopptur i vente

Sjeføkonom: Norge vil drukne i penger – kjempeopptur i vente

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

En strålende økonomisk fremtid venter Norge, ifølge sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen. Etter en periode med pandemi, høye renter, inflasjon og en svak kronekurs, ser vi nå lys i enden av tunnelen.

Sjeføkonom Andreassen mener at vi kan forvente en økonomisk opptur av dimensjoner. Ifølge ham har den norske staten brukt for lite oljepenger under pandemien, noe som har ført til en tregere økonomisk utvikling enn nødvendig.

– Jeg holder meg under overskriften «alt kan skje», men det grunnleggende poenget er at Norge i årene som kommer vil nærmest drukne i penger, sier Andreassen til Børsen.

Den svake kronen har ført til høye importpriser og lav kjøpekraft, men når inflasjonen stabiliserer seg, vil dette gi økonomien et kraftig løft.

Rentekutt i sikte?

Mens mange har mistet troen på et rentekutt i september, slik Norges Bank tidligere har varslet, er Andreassen optimistisk. Handelsbanken har nylig spådd at rentekuttet ikke kommer før neste år, men Andreassen tror på en raskere løsning.

– Jeg tror krona vil styrke seg med rundt 5 prosent i løpet av sommeren. Da får vi rentekutt i september. Men alt avhenger av kronekursen, sier Andreassen til Børsen.

Jan Ludvig Andreassen mener vi går lysere tider i møte. Foto: Privat / Facebook

Til tross for de positive utsiktene, står Norge overfor betydelige utfordringer, spesielt når det gjelder arbeidskraft. Andreassen påpeker at for mange står utenfor arbeidslivet, noe som kan føre til en knapphet på fagfolk i fremtiden. Dette gjelder alt fra industri til helsevesen og forsvar.

Uenighet blant økonomene

Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea Markets, deler ikke Andreassens optimisme fullt ut. Han mener at Norge ikke nødvendigvis står foran en økonomisk fest.

– Jan er nok litt vel optimistisk, sier han, og legger til at det er bedriftene på fastlandet som skaper velstand, ikke avkastningen på oljefondet. Olsen peker også på et problem med manglende produktivitetsvekst som en hindring for økte reallønninger.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com