tirsdag, oktober 27, 2020

Sjokkerende helsegevinst da fireåringene «flyttet inn» på sykehjemmet

Mest lest nå

Åpenhjertig Jan Thomas om konflikten: – Jeg ble mobbet ut

For ikke lenge siden kjøpte Jan Thomas og kjæresten Harlem Alexander leilighet sammen. Nå forteller kjendisstylisten om hvorfor de måtte flytte....

Torsdag hadde svensk TV4s nye dokumentarsatsing «Fireåringene på sykehjemmet» premiere.

– Barna blir en fantastisk inspirasjon og de eldre viser at de fremdeles er behov for dem og at de kan bidra i samfunnet vårt, sier TV4s direktør Martin Nygren til Newsner.

I serien, som ble spilt inn før koronaepidemien, får vi følge med når en gruppe fireåringer som besøker sykehjemmet. Serien viser hva som skjer når en førskole slipper inn på et sykehjem i seks uker.


Dokumentaren skildrer livet på et sykehjem – og viser også hvordan de eldres helse påvirkes positivt av å ha daglig kontakt med de oppfinnsomme fireåringene fra førskolen «Vildnissarna».

Programkonseptet er opprinnelig en britisk modell, men TV4 falt raskt for ideen.

– Vi likte det vi så, kjøpte lisensen, la produksjonen på Meter Television og håper nå at serien også blir en suksess i Sverige, sier produsent Martin Nygren.

To fageksperter er også med i serien for å se på hva som egentlig skjer i dette sosiale eksperimentet. De vitenskapelige aspektene vi blir vitne til i serien kommenteres av en av Sveriges mest innflytelsesrike eksperter på området, Ingmar Skoog, og Anne Ekdahl, som har mange års erfaring som lege på sykehjem. 

– Som lege og forsker har det føltes utrolig meningsfylt å være en del av en TV-produksjon som viser hvordan eldre mennesker, til tross for demens og andre alvorlige sykdommer, fortsatt er mennesker akkurat som deg og meg. Samtidig viser serien at vi kan gjøre mye mer for eldre enn det vi gjør på sykehjemmene våre i dag. Det er en skikkelig tankevekker, sier Anne Ekdahl.

I et intervju med Aftonbladet betegner Skoog resultatene han så fra det sosiale eksperimentet som «sjokkerende».

LES OGSÅ: Jan fikk ikke besøke sin 97-år gamle mor – Valgte å skrive henne ut av sykehjemmet

Skoog antok på forhånd at eldre ville føle seg bedre, men han kunne knapt ha drømt om at effekten var så stor.

– Barna får med de som bor på sykehjemmet på alle slags aktiviteter. Det trener hjernen, det trener følelseslivet. De blir venner på ordentlig. Men jeg trodde sannsynligvis aldri at effekten ville bli så stor som den var. Vi så nesten oppsiktsvekkende resultater, det var langt utover det vi trodde du kunne oppnå, sier Skoog til Aftonbladet. 

«Fyraåringarna på äldreboendet» hadde premiere på TV4 og C More torsdag 17. september klokka 21.00.

Under kan du se en smakebit:

DEL gjerne videre om du mener flere burde tenke i disse baner!

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter