Hjem Fremhevet Sjokkerende tiltale: Manipulerte data i Lørenskogsaken

Sjokkerende tiltale: Manipulerte data i Lørenskogsaken

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

En ansatt i Statens Vegvesen er nå tiltalt for å ha fabrikkert kjøredata i flere straffesaker, inkludert de profilerte Hagen- og Jemtland-sakene. Mandag startet rettssaken i Oslo tingrett, hvor mannen i 50-årene må svare for anklagene.

Påtalemyndigheten hevder at mannen manipulerte fartsdata i tolv trafikkulykker mellom 2015 og 2019. Han skal også ha fabrikkert kjørelengde i to drapssaker, deriblant den kjente Hagen-saken.

Rettssaken, som skulle starte klokka 09 i dag, ble forsinket på grunn av tekniske utfordringer med videolink. Den tiltalte mannen nekter straffskyld og deltar via videolink fra et annet sted.

– Han fortiet at det ikke var mulig å avlese tilbakelagt kjørelengde for dette kjøretøyet med avlesningsverktøyet CrashCube, og for å få det til å se ut som om han hadde klart å sikre denne typen data, endret han en utlesningsrapport for kjøretøyet slik at den ga uttrykk for at tilbakelagt kjørelengde 31. oktober 2018 var 89 km, står det i tiltalen. Det skriver Dagbladet.

Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra hjemmet sitt på Lørenskog den 31. oktober 2018. Da Tom Hagen ikke fikk tak i sin jevngamle ektefelle, den da 68 år gamle Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, på telefonen dro han hjem for å sjekke. Da han kom hjem fant har huset tomt, og et trusselbrev på gebrokkent norsk hvor det blant annet var fremsatt et krav om løsepenger på ni millioner euro i kryptovaluta.

Bisto i profilerte saker

Den tiltalte har bistått politiet i flere profilerte saker. I Hagen-saken opplyste han politiet om at Tom Hagen hadde kjørt en strekning på 89 km dagen kona hans, Anne-Elisabeth Hagen, forsvant. Påtalemyndigheten mener imidlertid at dette ikke kunne bevises med det tilgjengelige utstyret, og at mannen derfor manipulerte rapportene.

Han spilte også en viktig rolle i etterforskningen av drapet på Janne Jemtland. Her hentet han ut kjørelengde fra tre kjøretøy, inkludert domfelte Svein Jemtlands bil. Påtalemyndigheten mener at han manipulerte disse rapportene for å få det til å se ut som bilene hadde kjørt de oppgitte lengdene.

Tilstede i retten

Blant tilhørerne i retten sitter også Svein Jemtland. Påtalemyndigheten anklager den tiltalte for å ha vitnet falskt i rettssaken mot Jemtland, ved å gi uriktige opplysninger om kjørelengden.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com