Hjem Hus og hjem Sjokktall: Så dyr kan strømmen bli denne vinteren

Sjokktall: Så dyr kan strømmen bli denne vinteren

Norske husholdninger står overfor potensielt ekstreme strømpriser denne vinteren, med mulige topper på opptil 59 kroner per kilowattime (kWh). Denne dramatiske økningen kan inntreffe dersom etterspørselen overstiger tilbudet i kraftmarkedet.

Strømprisen i Norge bestemmes på strømbørsen Nord Pool, hvor pristaket er satt til 4000 euro per megawattime (MWh), tilsvarende 47 euro per kWh. Med dagens valutakurs og inkludert merverdiavgift, utgjør dette rundt 59 kroner per kWh. Selv om dette er en teoretisk makspris, har lignende situasjoner allerede oppstått i andre europeiske land.

I Baltikum nådde strømprisen nylig dette pristaket på grunn av en minimal ubalanse mellom forbruk og produksjon. En differanse på bare 0,07 prosent førte til at prisene skjøt i været. Dette illustrerer hvor følsomt markedet er for selv små endringer i balansen mellom tilbud og etterspørsel.

Hva betyr dette for norske forbrukere?

I Norge er strømforbruket spesielt høyt på kalde vinterdager. Det høyeste registrerte forbruket var 25,2 gigawatt (GW) i februar 2021. Under pristoppen i forrige uke ville en økning i forbruket til 23,9 GW vært nok til å nå maksprisen på 59 kroner per kWh. Dette betyr at dersom vi opplever en kald vinter med høyt strømforbruk, kombinert med lav produksjon fra fornybare kilder som vind og sol, kan prisene nå ekstreme nivåer.

Hva kan gjøres for å unngå slike ekstreme priser?

Eksperter peker på flere tiltak for å dempe risikoen for ekstreme strømpriser:

  • Justering av prissystemet på strømbørsen: Det foreslås å senke terskelen for å gjennomføre nye auksjoner ved ekstreme prisutslag, for å hindre at små ubalanser fører til skyhøye priser.
  • Økt effekt i vannkraftmagasinene: Ved å øke kapasiteten i norske vannkraftverk kan man bedre håndtere topper i etterspørselen og dermed stabilisere prisene.
  • Bedre forbrukstilpasning: Forbrukerne kan bidra ved å justere sitt strømforbruk, for eksempel ved å bruke strøm utenom de mest belastede tidspunktene på døgnet.

Hva sier ekspertene?

Kraftanalytiker Olav Botnen i Volt Power Analytics mener at slike ekstreme priser kan inntreffe dersom flere negative faktorer sammenfaller, som kaldt vær, høy etterspørsel og lav produksjon. Han påpeker at selv om slike priser sannsynligvis bare vil vare i noen få timer, vil de ha betydelig økonomisk påvirkning på forbrukerne.

– Det kan inntreffe hvis alt går galt på en gang, sier Botnen til Nettavisen.

Marius Holm Rennesund, kraftanalytiker i Thema Consulting, anser det som lite sannsynlig at pristaket nås i Norge, men understreker at små endringer i produksjon eller forbruk i anstrengte situasjoner kan føre til store prisendringer.

Hvordan kan du forberede deg?

For å beskytte seg mot potensielt høye strømpriser, kan forbrukere vurdere følgende tiltak:

  • Energisparing: Reduser strømforbruket ved å bruke energieffektive apparater og senke innetemperaturen.
  • Fleksibelt forbruk: Flytt strømbruk til tider på døgnet med lavere priser, typisk nattestid.
  • Vurdere fastprisavtaler: Noen strømleverandører tilbyr fastprisavtaler som kan gi forutsigbare kostnader over tid.

Det er viktig å følge med på strømprisene og være bevisst på eget forbruk for å unngå ubehagelige overraskelser på strømregningen i vinter.

  1. mobillader
  2. telys
  3. strøm

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com