En fersk rapport fra Statens vegvesens ulykkesanalysegruppe (UAG) avslører at ruspåvirkning er en medvirkende faktor i hver femte dødsulykke på norske veier.
I 2023 mistet 22 personer livet i trafikkulykker hvor rus var involvert, noe som utgjør 20 prosent av alle dødsulykkene det året.
Historisk sett har unge voksne dominert statistikken over rusrelaterte trafikkulykker. De siste 15 årene har det imidlertid skjedd et skifte. I perioden 2017-2020 var det flest omkomne i aldersgruppen 41-60 år. De nyeste tallene viser en utjevning, men det er for tidlig å konkludere om denne trenden vil fortsette.
– Historisk sett har unge voksne dominert statistikken over dem som dør i rusrelaterte trafikkulykker. Men de siste 15 årene har vi sett et skifte. Aldersgrupper som tidligere var mindre utsatt, rammes oftere, sier fagdirektør i Trygg Trafikk, Tanja Loftsgarden.
Alarmerende statistikk
I 2023 ble 11 428 personer anmeldt for ruspåvirket kjøring, tilsvarende 31 personer hver dag. Av disse er 9 av 10 menn, og over halvparten befinner seg i alderskategorien 25-44 år. Alkohol er det vanligste påviste rusmiddelet, men det er også en betydelig andel som kjører under påvirkning av narkotika eller legemidler.
Dagen derpå – en undervurdert risiko
Mange trafikanter blir stanset med alkohol i blodet på morgenkvisten i helger. Dette tyder på at mange undervurderer hvor lenge alkoholen påvirker kroppen. En liten feilvurdering kan få fatale konsekvenser. Husk at 12-timersregelen er en pekepinn, ikke en garanti.
– Det er viktig å huske at dette er mer enn tall og statistikk. Dette er mennesker som aldri kom hjem igjen til sine kjære. For å få bukt med ruskjøringen må vi både tørre å snakke om egne holdninger, samtidig som vi ikke skal være redd for å varsle politiet der vi ser mistenkelig kjøring. Det er alltid bedre å ringe en gang for mye, sier generalsekretær i MA – Rusfri Trafikk, Anders Havdal.