Hold på ullsokkene, for natten til 13. november 2024 ble en historisk varm affære i Nord-Norge. Meteorologene meldte at værstasjonen Lyngen-Ura i Troms registrerte hele 18,5 grader klokken 02:00 – en ny varmerekord for området.
Denne uvanlige varmen skyldes en kombinasjon av værfenomener som førte til at mild luft strømmet inn over regionen. Resultatet? En natt som føltes mer som en sommerkveld enn senhøst.
Flere steder i nord opplevde temperaturer over 15 grader i løpet av natten, noe som er høyst uvanlig for november. Meteorologene påpekte at temperaturen nå er på vei ned igjen, men natten vil bli husket som en av de varmeste i regionens historie.
Farevarsel: Høye temperaturer og smeltende snø
Den plutselige varmebølgen har også ført til økt snøsmelting, noe som igjen har økt vannføringen i bekker og elver. Meteorologene har derfor utstedt gult farevarsel for høy vannstand langs kyst- og fjordstrøkene i Troms og Finnmark frem til klokken 02:00 natt til torsdag. I tillegg er det ventet høye bølger, så det kan være lurt å sikre løse gjenstander og unngå unødvendig ferdsel i utsatte områder.
Høy vannstand langs kyst-og fjordstrøkene i Troms og Finnmark🌊
— Meteorologene (@Meteorologene) November 12, 2024
⚠️ Sent onsdag kveld og natt til torsdag i Vest-Finnmark og Nord-Troms.
⚠️ Torsdag formiddag og ettermiddag i Finnmark og Nord-Troms.
Det blir også høye bølger.
Flere detaljer finner du på https://t.co/lBguqSrvzn pic.twitter.com/OlM0BjTLXl
Klimatoppmøte i Baku: En påminnelse om klimaendringene
Samtidig som Nord-Norge opplever uvanlig varme, pågår FNs klimatoppmøte COP29 i Baku, Aserbajdsjan. Et hovedtema på møtet er hvordan rike land kan støtte utslippskutt og klimatilpasning i fattigere land. 2024 ligger an til å bli det første året der den globale gjennomsnittstemperaturen overstiger 1,5 grader over førindustrielt nivå, en viktig terskel i Parisavtalen. Dette ifølge BT
Norges rolle på klimatoppmøtet
Norges delegasjon ledes av fungerende klima- og miljøminister Tore O. Sandvik, ettersom verken statsminister Jonas Gahr Støre eller utenriksminister Espen Barth Eide deltar på møtet. Norge har fått en viktig rolle under COP29, da det aserbajdsjanske presidentskapet har bedt Sandvik og Sør-Afrikas miljøminister Dion George om å lede forhandlingene om utslippsreduksjoner. Det skriver Regjeringen