søndag, februar 28, 2021

Sju andre skred i nærområdet de siste årene

Mest lest nå

Romerike ligger på gammel havbunn, og området er svært skredutsatt.

Bakgrunn: Natt til onsdag ble en rekke boliger tatt i et kvikkleireskred i Gjerdrum kommune på Romerike. Det er fortsatt savnede som ikke er gjort rede for. 


– Det kommer til å gå mange flere skred på Romerike i årene som kommer også. Det kan vi være helt sikre på, sier statsmeteorolog John Smits til NRK.

Store deler av Romerike ligger på gammel havbunn, og det er store leireforekomster dypt under bakken.

Hva som er årsaken til dagens skred i Gjerdrum er foreløpig ikke klart, men NRK melder at Norges Geotekniske Institutt (NGI) har sendt eksperter på kvikkleire til området.

Skredet i Ask natt til onsdag er langt fra det eneste skredet på Romerike. I 2016 omkom tre arbeidere fra Litauen i et stort skred i nabokommunen Sørum. To av arbeiderne er fortsatt ikke funnet.

Flere mennesker er fortsatt savnet etter skredet i Gjerdrum.

Lokalavisen Romerikes Blad har satt opp en oversikt over alle skredene. Kun de siste åtte årene dreier det seg om sju andre kvikkleireskred i dette området:

20. mai 2012 gikk et omfattende leirskred i Gjerdrum. I løpet av pinsehelgen ble to industrieiendommer ved Svensrud bru fullstendig ødelagt.10. november 2016 gikk et stort leirskred ved Asak i Sørum.  NGI målte bakre raskant på skredet til neste 15 meters høyde. Minst 140.000 kubikkmeter masse raste ut. Tre arbeidere fra Litauen omkom i skredet. To av dem er ennå ikke funnet. 

17. september 2019 gikk et kvikkleireskred ut i Nitelva like nedstrøms Slattum bru i Nittedal og førte til at 40 familier måtte evakueres.  Ingen ble skadet.

I romjula i 2019 gikk det et jordskred i Sørvaldveien i Sørum.

Natt til 1. februar 2020 gikk det et omfattende jordras i Kirkebygda i Enebakk kommune.  Både personer og bygninger slapp unna uten skader i dette skredet.

I mars 2020 gikk det et skred i Sørum ikke langt ifra der det store kvikkleireskredet gikk på Asak i november 2016.

17. desember 2020 gikk det et større leirskred på Nygårdstoppen i Nannestad kommune. Ni bostander er fortsatt evakuert, melder Romerikes Blad.

LES MER:

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter