in

Sju kvinner drept hittil i år – derfor dreper menn partneren

Ett av fire drap er partnerdrap. Oftest skjer drapet i affekt, men av og til er det også planlagt.

Drapsstatistikken viser at det begås 0,6 drap per 100.000 innbygger i Norge. Dette er betydelig lavere enn i de fleste andre land. Til sammenligning begås det i USA 5,6 drap per 100.000 innbygger. Menn begår de fleste drapene, og kvinner har størst risiko for å bli drept.

Ifølge en gjennomgang der VG har sett på alle partnerdrapene i Norge mellom 2000 og 2022, ble 165 kvinner og 19 menn drept, der partneren er siktet eller dømt for drapet.

For hver mann som blir drept av sin kvinnelige partner, blir syv kvinner utsatt for massiv vold med dødelig utfall, sier rettspsykiatrisk sakkyndig Pål Grøndahl til nettstedet forskning.no.

Grøndahl sier videre at det er sjelden mennene regnes for utilregnelige når de begår drapet.

Han mener årsaken til at menn er så overrepresentert som gjerningspersoner i partnerdrapsstatistikken er at menn har mer fysiske måter å vise sinne og sjalusi på enn kvinner. Særlig dersom det settes i kombinasjon med rus.

– Mange menn har et større kontrollbehov, behov for å eie og får sin æresfølelse i større grad truet hvis kvinnen for eksempel vil gå fra dem, forklarer Grøndahl til Forskning.no.

Føler seg truet

Noen menn kan føle seg så truet av å bli forlatt at de reagerer med sinne, raseri og sjalusi.

Han sier at det i et stort flertall av partnerdrapssaker har forekommet vold også tidligere i forholdet, og at det oftest er rus med i bildet når drapet skjer.

– I 70 prosent av alle drap generelt har gjerningspersonen vært påvirket av alkohol eller andre rusmidler, sier Grøndahl.

Et annet trekk som går igjen er at kvinnen i syv av ti drapssaker har fortalt andre om den vanskelige situasjonen til politiet, fastlegen eller et krisesenter. I 40 prosent av disse varslene har ikke etatene tatt dem på alvor.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Nei, du trenger ikke egen forsikring på dette

brannskadet gutt

Den heltemodige 20-åringen løp inn i det brennende huset for å redde de tre barna