Forsiden Helse Sju matvarer du ikke bør spise rå - visste du det?

Sju matvarer du ikke bør spise rå – visste du det?

Mange sverger til 100% råkost, og foretrekker ubehandlet mat fremfor mat tilberedt med varmebehandling. I mange tilfeller er det ingenting i veien med det, og blant de mest kjente «råkostmåltidene» finner vi retter som forskjellige salater og såkalt «raw-food».

Og det er jo en kjensgjerning, at jo flere grønnsaker vi spiser, jo bedre er det for helsen!

Reklame

Men det er faktisk en sannhet med modifikasjoner, for det er ikke alle grønnsaker som er like gode for oss rå, og det forutsettes en eller annen form for tilberedning. Ellers kan de være direkte farlige å spise.

Her er noen matvarer du bør tilberede før du spiser dem:

1. Brokkoli

Rosenkål, brokkoli, blomkål og andre grønnsaker i korsblomstfamilien kan spises rå – faktisk de fleste av dem, men noen mennesker opplever likevel problemer.

Brokkoli inneholder for eksempel en sammensatt sukkerart som heter raffinose. Denne sukkerarten opptas ikke direkte i kroppen, men blir nedbrutt av bakterier i tykktarmen. Dette medfører en del dannelse av gass i tarmen – og vi vet alle hva det kan føre til.

For å gjøre grønnsakene mer medgjørlige for magen kan man prøve å tilberede brokkolien i ovnen eller koke den. Da blir den ikke bare lettere å tygge, den er også lettere å fordøye.

Foto: Max Pixel

2. Auberginer

Auberginer inneholder en kjemisk forbindelse kalt solanin, som er kjent for å kunne hemme kroppens opptak av kalsium. Det kan også irritere magen og tarmkanalene.

For høyt innhold av solanin kan være direkte livsfarlig, og medføre magesmerter, diaré, magekramper, oppkast, hodepine, kvalme og svimmelhet.

Spiser du rå auberginer og opplever noen av disse symptomene bør du oppsøke lege. Ved å tilberede auberginer nøytraliseres solaninen.

3. Rabarbra

Du har sikkert hørt at rå rabarbra kan være giftig, men det er ikke helt sant. Riktignok kan bladene være giftige, da de inneholder et forholdsvis høyt nivå at et stoff som heter oksalsyre – hvilket kan være skadelig i større mengder. Så ikke spis for mye!

LES OGSÅ
7 overraskende gode grunner til å slippe ut luft
LES OGSÅ
7 overraskende gode grunner til å slippe ut luft

4. Egg

Du har sikkert sett bodybuildere slurpe i seg bakkevis med rå egg for å få i seg nok proteiner? Det er ikke alltid like smart, for riktignok er egg fulle av proteiner, men er man uheldig inneholder de også en bakterie som heter salmonella, og da risikerer man å bli svært syk med oppkast og diaré.

Man bør ikke spise eggeplommer rå, dersom man er redd for dårlig mage. Foto: Pixabay

5. Poteter

Rå poteter er normalt ikke farlige å spise, men er den umoden, eller har ligget for lenge i sollys, kan det oppstå en betydelig mengde giftig solanin, som igjen gjør dem farlige å spise rå.

Man kan typisk se man er solaninforgiftet ved at urinen farges rødbrun når den skilles ut gjennom nyrene.

6. Røde kidneybønner

Rå røde kidneybønner direkte fra planten smaker ikke bare helt forferdelig, de er direkte farlige å spise. Man blir kvalm, kaster opp og får urolig mage. Årsaken til dette er et giftstoff ved navn lektin. For å kunne spise røde kidneybønner skal de legges i bløt i vann minimum fem timer for de kokes!

7. Tomater

I motsetning til de andre grønnsakene er ikke tomater farlige å spise rå, men de er sunnere hvis de blir tilberedt. Grunnen til dette er at tomater inneholder et stoff ved navn lycopen, som har vist seg gunstig i forhold til å motvirke kreft og forskjellige hjertesykdommer.

En undersøkelse utført hos Cornell University har vist at kroppens evne til å oppta lycopen øker ved å varmebehandle tomatene før de spises. Jo lenger varmebehandling, jo bedre opptak.

Noe å tenke på neste gang du skal lage tomatsuppe?

Foto: WikipediaCommons

Jeg skal ærlig innrømme at akkurat det med eggene visste jeg, men ikke alt det andre. Spesielt ikke det med tomatene!

Del gjerne artikkelen så flere blir oppmerksomme på hva som er godt og hva som ikke er det. Bon apetit!

SE OGSÅ:

Mest lest nå

Deilig rett med blomkål og andre godsaker – denne smelter på tungen

Blomkål er nydelig å bruke i matretter. Ikke bare er det godt, men også skikkelig sunt. Her skal du få en litt annerledes, men...

Politiet er oppgitt over publikum: -Mer opptatt av å filme enn å hjelpe

En kvinne i Stavanger lå på bakken med brukket ankel og sterke smerter. Publikum var mest opptatt av å filme. Politiet er ikke imponert. Etter melding...

Slåsskamp mellom russ på gresk ferieøy – Norsk mann siktet for drapsforsøk

En norsk tenåring skal være pågrepet og siktet for drapsforsøk på den greske ferieøya Ios. Pågripelsen skjedde etter en slåsskamp mellom to norske russ...

Ny studie viser at å være sammen med gode venner kan forlenge livet

Ser du etter den perfekte unnskyldning til å samle noen venner og nyte et godt glass med vin? Vel, da har vi nettopp hva...

Brannvesen fikk nok etter dødsulykke. Slik håndterte de forbipasserende som filmet ulykken

Etter en dødsulykke på A3-motorveien i Tyskland bestemte brannvesenet seg for å ta en ganske usedvanlig metode La det være sagt med det samme -...

Populært på Sosialnytt nå

Historier fra livet

MER POPULÆRT