At Facebook er verdens største nettsamfunn er det ingen tvil om, og med langt over en milliard(!) registrerte brukere er det også et yndet sted å innhente informasjon fra.
Medlemmene legger ut ufattelige mengder informasjon, både om seg selv og andre, hver eneste dag, og med enkle grep kan uærlige sjeler finne ut en rekke ting du kanskje ikke ønsker de skal vite.
Derfor har vi satt sammen en liten liste over sju helt enkle grep du kan ta for å gjøre det litt vanskeligere å misbruke det du legger ut. Og hva du ikke bør legge ut.
1. Telefonnummeret og fødselsdatoen din.
Virker kanskje uskyldig, men med denne informasjonen kan man finne ut både hvor du bor og man kan regne seg ut til resten av personnummeret ditt. Dessuten er det ingen grunn til å gjøre det enklere for potensielle forfølgere å ringe deg heller …
2. Bilder av barna dine
Barna dine er sikkert kjempesøte, ingen tvil om det, men tenk deg om. Alt som legges ut på sosiale media vil være der for alltid. Selv om du sletter dem, vil de bli liggende på en eller annen server i form av enten en sikkerhetskopi eller mellomlager, eller enda verre – noen andre kan ha lastet dem ned.
Dessuten, hva ville du selv ha synes om å se bilder av deg selv som barn på nettet?
3. Hvor barna dine går i skole
Selv om vi lever i et forholdsvis trygt land med stor frihet, finnes det eksempler på tilfeller fra utlandet hvor barn er blitt kidnappet, og i verste fall misbrukt, basert på foreldrenes opplysninger på Facebook.
Dessuten, som i punkt 2. – disse opplysningene er personsensitive – og ikke noe hvem som helst behøver å vite.
4. Vennene dine
Se gjennom vennelisten, og fjern alle du egentlig ikke kjenner. Det at man deler felles interesser eller hobbyer på et eller flere områder er ikke ensbetydende med at man ønsker å dele alt om sitt privatliv med vedkommende.
Facebook har flere muligheter for å dele informasjon vedrørende interesser og hobby enn egne private sider.
5. At du drar på ferie
Nå er det at du drar på ferie ikke ensbetydende med at boligen står tom, og selv om det ikke er funnet noen direkte sammenheng mellom innbrudd og feriebilder på internett er det ingen grunn til ikke å være forsiktig.
Gjør som i «gamle dager». Ta bilder og kos deg på ferie, så kan du heller dele feriealbumet når du kommer hjem igjen.
Dessuten, hvis du ikke har fulgt punkt 4. kan du ikke vite hvem som leser oppdateringene dine.
6. Bilder av flybilletter og boardingcard
Virker kanskje uskyldig, men dette er faktisk for reisedokumenter å regne, og kan være til hjelp for uærlige sjeler å forfalske tilsvarende, eller de kan hente ut forholdsvis store mengder informasjon om deg fra dem.
7. Geolokasjon
En funksjon som viser hvor du til enhver tid befinner deg. Selv om du ikke er logget på Facebook. Perfekt for forfølgere, potensielle tyver (som vet du ikke her hjemme) eller enda verre, sinnsforvirrede personer som får en eller annen fiks idé om å oppsøke deg.
Dessuten bruker denne funksjonen gps, wifi og/eller bluetooth, noe som trekker en del strøm og gjør du trenger å lade oftere.
Del gjerne disse tipsene for å hjelpe andre med en tryggere hverdag på Facebook.
LES OGSÅ: Disse 7 tingene må du umiddelbart slutte å bruke Facebook til!