lørdag, juni 12, 2021

7 ting du bør lære barnet ditt før det fyller 13 år

Mest lest nå

Når det kommer til det å forberede barnet ditt på voksenlivet finnes det hverken manual eller lærebøker. Man må selv finne ut av det meste, og heldigvis kommer man langt med sunn fornuft og egne erfaringer.

Likevel har vi her samlet noen enkle punkter fra Fabiosa over ting som kan være nyttige å ha lært seg før de håpefulle fyller 13 og så smått begynner på overgangen mellom det å være barn og det å bli voksen.

1. Finansielle grunnprinsipper

Det er viktig at barn lærer seg hva penger er. Hvordan man tjener dem, hvordan man bruker dem, og hvordan man kan investere dem. Enten i ting man ønsker seg, eller hvordan man sparer. Dette hjelper barnet med å forstå hva penger er og verdien av dem, noe som vil være nyttig når de selv skal begynne å tjene dem.


gutt med gressklipper

2. Å administrere tiden sin

Selv om mange barn er vant til selv å stå opp om morgenen og dra på skolen, er det likevel mange andre barn som ikke er det. Lær dem å våkne av et vekkerur, la dem kle på seg og lage sin egen nistepakke, før de selv går til skolen eller skolebussen. På den måten lærer de hvor viktig det er å administrere tiden sin riktig, noe som er svært viktig når de blir eldre.

illustrasjon av ungdom

3. Høflighet

Dagens tenåringer omgås svært mange mennesker, både unge og eldre, i alle mulige situasjoner. Derfor er det viktig at de lærer høflighet, og at de behandler menneskene de omgås med med respekt og verdighet.

karate

4. Personlig hygiene

Noe av det mest dramatiske som skjer i overgangen mellom barn og voksen er puberteten. Da skjer det mange ting med kroppen, og da er det viktig å allerede ha gode vaner når det kommer til hygiene. Av hensyn både til dem selv og dem de omgås med.

ungdom står opp

5. Oppgaver i hjemmet

Tenåringer er typisk mer opptatt av seg selv og det å ha det morsomt enn husarbeid. Og hvem kan vel klandre dem for det? Likevel er det nyttig for en ungdom å delta i husarbeid av flere grunner. Blant annet gir det dem følelsen av mestring, de lærer å klare seg selv når de selv en dag skal flytte hjemmefra, og de forstår at klesvasken ikke gjør seg selv.

ungdom vasker opp

6. Skolearbeid

Foreldre må støtte barnet sitt i skolearbeid. Dette gjelder ikke bare å hjelpe dem med lekser, men være genuint interessert i hvordan det går, hvordan de har det og følg opp hvis det er ting som burde endres. Bare husk å vær positiv.

ungdom gjør lekser

7. Å finne rundt på egenhånd

Selv om ungdommen ikke kan kjøre bil eller andre ting, kan de likevel lære seg å komme seg rundt på andre måter. Lær dem hvordan offentlige transportmidler fungerer, hvordan man kjøper billetter, og hvordan man ter seg ute blant andre passasjerer. Sørg også for at de blir kjent i eget nabolag, slik at de selv kan finne rundt og vet hva ting heter der de bor.

ungdom

Konklusjonen er at det å fylle 13 faktisk er litt av en milepæl for den unge – for plutselig er de ikke barn lenger, men på full fart inn i ungdommen. De er tenåringer. Da er det vår plikt som foreldre å forberede dem som best vi kan, slik at de møter de utfordringer som følger med de neste årene på best mulig måte.

ungdom på tur

Fant du disse sju punktene nyttige så del dem gjerne med andre, så de også kan være med på å forberede sine barn på ungdomstiden på best mulig måte.

Har du egne tips og råd, så legg gjerne igjen noen ord i kommentarfeltet vårt på Facebook så listen blir så komplett som mulig. Det er fremtiden til våre barn det er snakk om.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter