Hjem Familie Sju tips for å få barna til å bidra hjemme

Sju tips for å få barna til å bidra hjemme

Del
X

Det er sunt for barna å bidra, og det er bra for deg med avlastning. Men å sette ungdommene i gang på hjemmebane er tidvis alt annet enn enkelt.

Psykolog Line Marie Warholm deler tips til hvordan du kan få barna til å hjelpe til hjemme.

RELATERT: Barn som hjelper til med husarbeidet har større sjanse for å lykkes som voksne

– Nettopp fordi barna er så preget av prestasjonsjag og av å «bli den beste utgaven av seg selv», er det viktig å få erfaringer med å bidra. Å bidra er nemlig noe annet enn å prestere. Du trenger ikke være spesielt dyktig når du bidrar hjemme, men det du gjør har likevel stor verdi for andre, sier Warholm i et innlegg som står på trykk i Aftenposten søndag 16. mai.

Hun påpeker at nettopp det å oppleve at man trengs er med på å gi livet mening og sammenheng.

RELATERT: 7 ting du bør lære barnet ditt før det fyller 13 år

Likevel, det å få barna med på huslige plikter er ikke nødvendigvis noe som går helt knirkefritt. Warholm har følgende tips:

1. Begynn med de morsomme oppgavene som gir synlige resultater. For eksempel å bake kake til et besøk. Det vil også gi barnet mye oppmerksomhet for innsatsen.

2. Gjør ting sammen, og ha det hyggelig mens dere jobber.

3. La barna strekke seg og gjøre ting som man må være «stor» for å gjøre. For eksempel kan tenåringen beise terrassen, mens sjuåringen kan støvsuge stua.

4. Når dere har rutine og noe gjøres på en bestemt måte hver gang tar det ikke så mye plass.

RELATERT: Studie viser at mange menn gjemmer seg på do, for å unngå bråk, barn og rengjøring

5. Gi barna ansvar for oppgaver de selv merker nytten av, så slipper du å mase. Hvis matboksen ikke er lagt på benken før middag, blir det ikke ren matboks dagen etter med mindre de vasker den selv. Og om favorittgenseren ligger på gulvet og ikke i skittentøyet, så er den ikke ren neste gang de «må» ha den. Warholm understreker og at det er viktig at du holder deg unna barnas oppgaver.

– Hele poenget er at de skal erfare at det er meningsfullt arbeid, så det er viktig at du ikke gjør oppgavene for dem, sier hun i avisa.

RELATERT: Ord har makt : 7 ting du bør si til dine barn hver dag

6. Gi barnet en stor oppgave og en sum knyttet til oppgaven. Enten det er å klippe gresset eller passe på at det alltid er ryddig på kjøkkenet. Og ikke gi belønningen med mindre oppgaven er gjort ordentlig hele uka.

7. Det beste er å begynne å lære barna å bidra når de er for små. Men det er aldri for sent å sette i gang. Ta en prat med ungdommene dersom dette er «nytt terreng» for de, og finn en løsning.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com