Hjem Helse Sju tips for å få bukt med stress-spising

Sju tips for å få bukt med stress-spising

Har du noen sinne tenkt at du bare skulle ha et par sjokoladebiter – for så å oppdage at hele sjokoladeplaten plutselig er borte…

Stress-spising er ikke uvanlig, og det er flere metoder for å få bukt med det.

1. Øk bevisstheten din.

Direktør ved Eating Recovery Center, Allison Chase, sier til Women’s Health Mag at man først og fremst må øke bevisstheten rundt når og hvilke situasjoner som utløser stressspising.

– Fokuser på å gjenkjenne når og hvor du gjør det, og hvilke typer mat du strekker deg etter, tipser Chase.

Hold styr på hva som skjer og hva som skjer i øyeblikket, og se virkelig på stresset og følelsene som er involvert. Kanskje du nettopp hadde et veldig tøft møte, og innser at hver gang du møter denne spesielle kollegaen, ender du opp med å engasjere deg i denne oppførselen.

Når du kjenner igjen dette mønsteret, kan du se på hvilke andre strategier du kan bruke som passer godt. Chase påpeker at dette dreier seg om individuelle løsninger, så du må finne frem til det som fungerer for deg.

2. Bli kjent med mønsteret som styrer matsuget ditt

Før en logg på smarttelefonen din for å få oversikt over om hvilke tider på dagen eller omstendighetene du vanligvis får matsug, og husk å notere hvordan du føler deg på disse tidspunktene.

Når du kjenner mønstrene dine, kan du oppdage dem, ta en pause og ta en liten indre dialog med deg selv for å sjekke om du faktisk er sulten eller om du bare stress-spiser.

3. Gjør en innsats med å planlegge hvert måltid og mellommåltid

Ved å spise regelmessig gjennom dagen, rigger vi oss for suksess. Når vi er stresset og fysiologisk sultne – ikke bare følelsesmessig sultne– så er det vanskeligere å ta sunne valg.

4. «Scann» deg gjennom fra hjerne til mage

En av de viktigste måtene å spise mer intuitivt på, og få bukt med stress-spisingen er å sjekke hva som forårsaket denne sultforvirringen i utgangspunktet.

Monica Auslender Moreno som er ernæringskonsulent for Essence Nutrition har en trinn for trinn-oppskrift på å bli mer kjent med deg selv og sultsignalene dine:

a) Start med hjernen din: Hva slags tanker har du? Kjefter du på deg selv fordi du spiser uten å være sulten? Ikke gjør det – vær snill mot deg selv, det skjer. Og spiser du fordi du er engstelig eller frustrert over et forhold?

b) Vurder følelsene dine: Hva slags humør er du i? Er du sint for noe? Lei deg?

c) Sult og tørst: Er du dehydrert? Når spiste du sist?

5. Stress ned

Alyssa Lavy fra Alyssa Lavy Nutrition & Wellness. forteller at hun stresser ned før hun spiser. Og når hun har stresset ned sjekker hun igjen om hun faktisk er sulten og ønsker å spise. Når du stresser ned før du bestemmer deg, så tar du et bevisst valg.

– Hvis jeg fortsatt vil ha maten, tillater jeg meg selv å spise den maten og nyte den, sier hun.

Hun understreker imidlertid at man må passe på porsjonsstørrelsene.

6. Ikke drop vann eller søvn

Det er ikke uvanlig å forveksle dehydrering eller trøtthet med sult eller matlyst, med tanke på at følelsene føles ganske like.

Når du ikke drikker nok vann, vil kroppen din begynne å lene seg på lagret sukker for energi, noe som gir deg lyst på noe søtt – når alt du trenger egentlig er vann.

Og når du er sliten, vil du gjerne booste energien din med mat – selv om du faktisk ikke er sulten.

7. Nyt en snack – men gjør det bevisst

Hvis du tyr til en liten snack som et øyeblikks avbrekk fra stress er tipset til psykolog Rachel Goldman å ta det som en «mini-timeout». Ha dette øyeblikket for deg selv, men ta noen dype åndedrag før du spiser og kjenn på følelsene dine.

Om du fortsatt vil ha en is eller sjokolade, så vær bevisst på at du spiser den når du faktisk gjør det. Da har du tatt en bevisst beslutning og du kommer ikke inn på det negative tankekjøret som kan oppstå i kjøvannet av stress-spising.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com