Hjem Familie 7 tips når babyen saboterer nattesøvnen

7 tips når babyen saboterer nattesøvnen

Det å gå natt etter natt i månedsvis uten å sove ordentlig er velkjent for de fleste småbarnsforeldre. Når man står midt i det er det ikke alltid så lett trøste seg med at det er forbigående.  

Små babyer kan holde mor og far våkne inntil det helseskadelige. Psykolog Kristoffer Bothelius forteller at man normalt når bunnen når barnet er tre måneder. Han har sju tips til småbarnsforeldre som står midt i den verste «stormen» på nattestid.

– Rundt seks måneder begynner søvnen å bli mer sammenhengende for barn. Men man må regne med at foreldres søvn blir påvirket opp til barnet er seks år, fremfor alt mammaer, sier Bothelius til VG.

Han peker på studier som viser at den totale søvnen for mor bli rundt en time mindre per natt, mens far stor sett mister 13 minutter søvn hver natt. Det at mødrene kommer verst utav det henger trolig sammen med ansvarsfordelingen hjemme.

– Under de første seks månedene må man regne med at søvnen kommer til å være ujevn, men det er ikke farlig. Mange foreldre blir dog overrasket over at de får så lite søvn, og er så trøtte, sier han videre til avisa.

Den vanligste søvnforstyrrelsen for småbarnsforeldre er avbrutt søvn.

De fleste småbarnsforeldre har nok opplevd lite søvn. Foto: Pixabay

– Den største risikoen med slik søvn er at det kan føre til depresjon på lengre sikt. På kort sikt kan den typen søvn påvirket humøret, hvordan du har det – og hukommelsen, forteller psykologen og understreker at om man har avbrutt søvn sover man gjerne dypere når man sover.

Bothelius mener småbarnsforeldre bør ha en lav terskel for å søke hjelp når man opplever at nattesøvnen er et problem. Både helsestasjon og fastlege kan hjelpe.

Psykologen har sju råd til de som står midt i «stormen» med småbarn nattestid:

1 . Ha faste tider du står opp. Regelmessighet er viktig for søvn.

2. Man trenger dagslys for å kunne sove om natten. Pass på å få det!

3. Trening fremmer god søvn

4. Sov når barnet sover og prioriter bort husarbeidet

5. Bytt på ansvaret med partneren og sov ut i helgene

6. Be familien om hjelp om du er alene med barnet

7. Husk at det blir bedre med tiden

Kilde: VG

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com