Hva vi sier til barna våre kan ha større betydning enn vi kanskje tror. Johanna Goa, en erfaren atferdsviter, terapeut og trebarnsmor. Med Expressen deler hun sju setninger som hun mener kan bidra til å styrke barnets selvfølelse og trygghet.
1. Jeg er takknemlig for at du er akkurat deg
Å uttrykke takknemlighet for barnets unike personlighet kan gi stor effekt. Når du sier til barnet at du er glad for at det er akkurat som det er – med både styrker og svakheter – bygger du opp barnets selvbilde. Vær spesifikk, og bruk ord som gjør dagen deres lysere.
2. Jeg er stolt av deg
Barn trenger å vite at vi er stolte av dem for den de er, ikke bare for det de presterer. Denne setningen handler ikke om prestasjoner, men om å anerkjenne barnets verdi uavhengig av hva de oppnår. Det er viktig å få dem til å føle seg verdifulle bare for å være seg selv.
3. Du er en viktig del av vår familie
Hjelp barnet med å forstå sin unike og viktige rolle i familien. Det er spesielt viktig å understreke barnets verdi og betydning når det gjør noe positivt. Å føle seg sett og anerkjent i familien skaper en følelse av tilhørighet og trygghet.
4. Det er helt greit å gjøre feil
Alle gjør feil, og det er en naturlig del av livet. Forklar at også mamma og pappa gjør feil, og at det ikke er farlig. Fokuser på barnets mot og innsats heller enn på feilen som ble gjort. Dette kan være spesielt viktig for barn med spesielle behov, da de ofte kan oppleve at impulsiv atferd fører til misforståelser og en følelse av nederlag.
5. Du er bra, uansett hva du presterer
I dagens samfunn er det stort fokus på prestasjon, både i skolen og i fritidsaktiviteter. Det er viktig å minne barnet på at deres verdi ikke ligger i hva de oppnår, men i hvem de er. Si gjerne «så flott at du hadde det gøy» etter en fotballkamp, i stedet for å fokusere på hvor mange mål som ble scoret.
6. Dine tanker er viktige
Vis barnet at dets tanker alltid er verdifulle, og at det er helt greit å dele dem. Dette skaper en åpen og trygg dialog der barnet føler at det blir hørt og respektert for sine meninger.
7. Dit sinne er ikke feil
Sinne er ofte en følelse som blir sett på som negativ, men det er viktig å forstå at sinne kan være et tegn på at noe annet ligger under, som følelsen av urettferdighet eller å være utenfor. Hjelp barnet med å identifisere årsaken til sinnet og lær det å forstå at det er greit å være sint, men at man likevel må håndtere det på en måte som ikke skader andre. Dette kan være en ekstra utfordring for barn med spesielle behov, men med god veiledning kan de lære å håndtere følelsene sine bedre.
Ved å bruke disse setningene i hverdagen kan du bidra til å bygge opp barnets selvfølelse og gi dem en sterkere følelse av trygghet og tilhørighet. Det er små ord med stor kraft som kan gjøre en betydelig forskjell i barnets liv.