Mens nordmenn flest blir i Norge i påsken, oppgir 150 000 nordmenn at de planlegger å reise til varmere strøk i høytiden. For mange blir det første utenlandsferie på over to år.
Fire prosent, noe som tilsvarer nær 150 000 nordmenn, oppgir at de skal reise til varmere strøk i påsken. Det kommer frem i en undersøkelse Respons analyse har gjennomført for Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.
– Det er kanskje lenge siden du har vært utenfor Norges landegrenser, da er det smart å forberede seg godt. Sjekk både pass og koronasertifikat og husk at du fortsatt bør regne med noen lokale koronarestriksjoner, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind.
Relatert: Skal du utenlands i påsken? Dette er de viktigste koronareglene du må huske på
Relatert: 10 flotte påsketurer i norsk natur
På vei mot normalen
Pandemien har begrenset nordmenns reiseaktivitet betraktelig. Nå opplever forsikringsselskapet en økning i både skadesaker og generelle henvendelser. I årets første måneder har det blant annet vært mange saker hvor kundene har blitt innlagt på sykehus med korona.
– Mange er fortsatt avventende med å bestille utenlandsreise. Samtidig opplever vi opp mot normal skadeinngang i årets første måneder. Vi forventer at det blir flere skadesaker blant nordmenn på reise utover våren og ikke minst i sommer, sier Nielsen.
Skadeforebyggerens tips til påskens Syden-farere:
- Sjekk at passet ditt er gyldig: Alle pass bør være gyldig i seks måneder etter planlagt retur. Vær oppmerksom på at passet kun er gyldig så lenge det er skadefritt og du er gjenkjennbar på bildet.
- Sett deg inn i lokale restriksjoner: Selv om det globale reiserådet ble opphevet 21. oktober 2021, kan det fortsatt være lokale restriksjoner og smitteverntiltak. Følg derfor med på hva som gjelder dit du skal reise, og sjekk koronasertifikatet ditt.
- Sjekk at reiseforsikringen din er gyldig: Vanlig praksis er at reiseforsikringen din gjelder som normalt, dersom det ikke finnes et reiseråd fra UD knyttet til destinasjonen.
- Ta med reisekortet på tur: Reisekortet er et bevis på at du har reiseforsikring og det er dette legekontoret/sykehuset i utlandet vil spørre etter hvis du skulle bli utsatt for sykdom eller skade. Reisekortet ditt får du på mobilen, slik at du alltid har det tilgjengelig.
- Forsinket fly? Hvis flyet ditt er forsinket, bør du først ta kontakt med flyselskap, hotell eller annen reisearrangør, for å se hva de betaler deg tilbake for reisen din. Er du forsikret hos oss, dekker vi det du ikke får igjen fra flyselskapet og andre reiseselskaper. Husk å ta vare på kvitteringer på utlegg, billetter og bekreftelse på forsinket fly.