Fra tid til annen skjer det at at fly overbookes, og noen må velges ut til å forlate flyet til fordel for noen andre, eller man risikerer å bli stående igjen i gaten uten å komme med.

Flyselskapene overbooker med vilje på ruter de erfaringsmessig vet ikke alltid blir fullt belagt – det vil si, de vet av erfaring at ikke alle møter opp. Eksempelvis, til et fly med plass til hundre passasjerer, selges det kanskje 104 billetter, fordi statistikken viser at det i gjennomsnitt er fire passasjerer som ikke møter opp ved hver flyvning. På denne måten kan flyselskapene spekulere i å ikke fly med tomme seter, og dermed ha maksimal inntjening på hver enkelt rute.

I utgangspunktet en økonomisk og fornuftig måte å gjøre det, men hva med de gangene alle så møter – hva da?

Da har flyselskapene et problem, for da må de etterlate noen, og da er det visse kriterier de velger etter. Og dem kan det være lurt å kjenne til, slik at man ikke selv blir etterlatt.

Vanligvis vil kabinepersonalet spørre om noen melder seg frivillig til å gå av, men er det ingen som gjør det, må de velge. Og her er det en del ting man selv kan gjøre, for ikke å bli blant de «utvalgte».

Vær ute i god tid

For det første, sørg for å være tilstede og innsjekket tidlig. Kommer man i siste liten, og flyet allerede er fullt, er sjansen stor for at man ikke kommer med. Spesielt hvis man ikke reiser med bagasje. Flyet kan av sikkerhetsmessige årsaker ikke etterlate personer uten å samtidig etterlate bagasjen.

Foto: Pixabay

Lett bagasje 

Av samme årsak er det også viktig å ha med bagasje – selv om det egentlig ikke er nødvendig. Har man lov til å ha med to kolli bagasje, ja, så ha med to kolli bagasje. Selv om de kanskje bare inneholder et par gamle dyner. Det er viktig at bagasjen er lett, for skal noen etterlates kikkes det gjennom passasjerlistene, og de med tyngst bagasje står i fare for å bli bedt om å forlate flyet. Da blir flyet lettere, og bruker mindre fuel på reisen.

Foto: Pixabay

Vær edru!

Man bør også være edru. Da er risikoen mindre for at man blir et problem underveis, og kabinepersonalet foretrekker medgjørlige passasjerer. Det er også greit våre ren og ikke lukte sjenerende.

Spesialmat

Et annet tips kan være å forhåndsbestille spesialmat, dersom det er servering ombord. Riktignok pleier de fleste flyvninger å ha med flere måltider enn passasjerer, men det er ikke spesielt populært hvis vedkommende som får plassen din ikke kan fordra salat, og du har bestilt en linserett fra India. Av allergene hensyn, selvfølgelig.

Foto: Pixabay

Og sist, men ikke minst, vær hyggelig. Alltid! Det er kabinepersonalet som velger ut hvem som ikke får bli med på overbookinger, og tro meg, de husker kranglete og ubehagelige passasjerer. Del gjerne, slik at andre også kan lære disse lure triksene.

Loading…