in

Skal du utenlands i påsken? Dette er de viktigste koronareglene du må huske på

fly
Det er lurt å vite hvilke rettigheter du har dersom flyet ditt blir kansellert. Foto: Canva

Etter at reiserestriksjonene har blitt mildere har det boblet av reiselyst. Turoperatørene melder om stappfulle sydenfly i påsken.  Her er en oversikt over det viktigste du må vite hvis du skal ut og reise med koronasertifikat.

Det er mange som skal ut og reise i påsken og fremover mot sommeren. Reglene for bruk av koronasertifikat er ulike fra land til land.

Derfor er fortsatt det viktigste rådet å sjekke reglene i landet du skal reise til. Bruk nettsiden eller appen Reopen EU eller Reiseklar-appen til Utenriksdepartementet. 


Folkehelseinstituttet (FHI) melder at EU nylig besluttet at barn under 18 år har gyldig koronasertifikat i ubegrenset tid etter grunnvaksinasjon, altså etter to vaksinedoser, eller etter én dose for de som har dokumentert gjennomgått koronasykdom.

EU har oppfordret alle land til å tilpasse sine egne regler til dette så fort som mulig, og senest 6. april.

Hvis du har barn under 16 år, kan du nå se koronasertifikatet til barna dine på  Koronasertifikat-siden til Helsenorge. FHI tipser om at det kan gjøre det enklere å vise koronasertifikat for hele familien når du blir kontrollert på reise.

Personer over 18 år har gyldig koronasertifikat på ubegrenset tid sålenge de har har fått oppfriskningsdose. Det samme gjelder personer under 18 år som er grunnvaksinert.

Grunnvaksinerte personer over 18 år som ikke har oppfriskningsdose har gyldig koronasertifikat i 270 dager.

Personer som har gjennomgått koronasykdom har gyldig koronasertifikat fra dag 11 til dag 180 etter positiv test.

Flere land aksepterer også koronasertifikat basert på nylig negativ test.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Hotel Cæsar-skuespiller er død, 55 år gammel

sitronvann

Dette bør være det første du drikker om morgenen – hver dag!