in

Skal ha sendt demonstrantene mot krigen rett i militæret

putin

Onsdag kveld tok russerne til gatene i protest mot krigen i Ukraina. Over 1300 skal ha blitt arrestert. Nå meldes det at flere av demonstrantene har blitt sendt rett fra politistasjonen til militærtjeneste.

Protestene onsdag kveld var er en reaksjon på at president Vladimir Putin kunngjorde en opptrapping av krigen. En såkalt «delvis mobilisering» vil ifølge forsvarsministeren vil gi 300.000 soldater.

– Tusenvis av russiske menn – våre fedre, brødre og ektemenn – vil bli kastet i krigens kjøttkvern. Hva skal de dø for? Hva vil mødre og barn felle tårer for?» het det ifølge VG i appellen fra organisasjonenVesna som oppforderet russerne til å ta til gatene og protestere.

Og russerne møtte opp. Til tross for at over 16000 har blitt pågrepet for å protestere mot krigen ble det demonstrert i 32 russiske byer onsdag kveld. Over 1300 skal ha blitt pågrepet, og torsdag melder den russiske menneskerettsorganisasjonen OVD ifølge NRK at flere av demonstrantene skal ha blitt sendt rett fra politistasjonene til militæret. Strafferammen på å motsette seg å bli innrullet til krigen er opp til 15 års fengsel.

NRK skiver at organisasjonens talsperson, Maria Kuznetsova, har fortalt CNN  at demonstranter anholdt på minst fire politistasjoner i Moskva skal ha blitt innrullert i militæret.

En demonstrant skal, ifølge Kuznetsova, ha blitt truet med rettslige konsekvenser dersom vedkommende ikke lar seg innrullere.

Samtidig som russere demonstrerte var det kø av russere ut av landet. Etter at Putin varsket at 300.000 reservesoldater skulle mobiliseres ble enveisbilletter ut av Russland utsolgt.

 Mediazona meldte ifølge VG onsdag at den russiske jernbanen har sagt at de selger billetter til alle som ønsker det, også menn i stridende alder.

TV 2 skriver at dekretet Putin signerte onsdag mangler ett punkt – som russiske medier frykter kan inneholde en hemmeligstemplet massemobilisering der opptil en million kan innrulles.

– Dekretet som ble underskrevet i går (mobiliseringsordren) inneholdt ingen informasjon om hvor mange som skal mobiliseres eller hvilke årsgrupper. Punkt 7 i dekretet manglet, sier Una Hakvåg til TV 2.

Hun er seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), og har god kjennskap til russisk mobilisering og landets reservistprogram.

– Antagelig inneholder dette hemmeligstemplede punktet denne informasjonen, sier Hakvåg.

Den «delvise mobiliseringen» er den første i Russland siden andre verdenskrig.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Ingebrigt Steen Jensen

Ingebrigt Steen Jensen om den grusomme diagnosen: – Skammens sykdom

To rever er plutselig på familiens trampoline – sjekk reaksjonen når de oppdager hvordan den fungerer