Hjem Kjendisnytt «Skal vi danse – Birgit» får mye ris og ros for sin kommende deltagelse i tv-programmet

«Skal vi danse – Birgit» får mye ris og ros for sin kommende deltagelse i tv-programmet

Førstkommende lørdag er det premiere på det populære TV 2 programmet, Skal vi danse. Før dansekonkurransen går av stabelen har mange tv-seere sagt sin mening på Facebooksiden og Instagramprofilen til deltager Birgit Skarstein.

Skarstein, som sitter i rullestol, er norsk paralympisk idrettsutøver. I 2019 ble hun kåret til kåret til årets funksjonshemmede utøver. Det at hun sitter i rullestol og dermed ikke kan danse med bena på lik linje med de andre deltagerne, har fått både positiv og negativ oppmerksomhet.

Norske tv-seere er tydeligvis bekymret for at Skarstein skal få gratis-poeng og sympatistemmer fordi hun sitter i rullestol. Flere tillater seg å dele denne bekymringen med idrettsutøveren på hennes sosiale medier. Noen drar det så langt som at seieren alt er avgjort, at Skarstein vil bli konkurransens vinner av politisk korrekte grunnet.

På Facebook kan man lese kommentarer som:

«Her er det vel allerede satt en vinner Birgit Skarstein det er jo både vakkert og politisk riktig» og «Enda en gang må de ha en som kommer til å få masse sympatistemmer».

Det er første gang tv-programmet har en deltager som sitter i rullestol.

Vil ikke ha noe gratis

Skarstein selv er positiv til at det vil bli en rettferdig konkurranse, og sier til Se og Hør at dommerne skal behandle henne på lik linje som de øvrige deltagerne. Hun sier hun og dansepartneren, Philip, skal trene ekstra hardt og øve ekstra mye, ettersom det er første gang noen av dem gjør noe lignende.

Hun er opptatt av at dommerne skal behandle henne like strengt som de andre danserne, og vil øve til tekniske detaljer sitter så godt at dansingen ser bra ut.

– Jeg forstår at folk spør om disse tingene, men jeg skal på ingen måte ha noe «free pass». Dommerne skal være like strenge med meg som med de andre. Det er også derfor vi øver så mye, for at det skal sitte teknisk og se bra ut, sier hun til Se og Hør.

De mer optimistiske tv-seerne deler heldigvis sitt syn på saken også, og Skarstein har fått mange oppmuntrende kommentarer og heia-rop.

Treningen begynte for lenge siden for deltakerne, som nå forhåpentligvis er klare for å svinge seg på dansegulvet, alle og enhver.

Tok et oppgjør med diskriminering

Birgit Skarstein har ved en rekke anledninger tatt et oppgjør med diskriminering i samfunnet vårt. Hun delte blant annet en historie på Instagram hvor hun forteller hva som møtte henne en gang hun skulle inn på et utested.

«Beklager, her er det ikke plass til folk i rullestol. Resten av dere kan komme inn, men ikke henne,» sa dørvakten.

«Dørvakten på utestedet peker bryskt på meg. «Kom igjen, jeg skal ikke ta noen plass, vi kan jo la rullestolen stå igjen utenfor?» Spør jeg og prøver å være løsningsorientert. «Om du kan gå inn kan du komme inn», lyder svaret.»

Gjennom innlegget tar Birgit Skarstein opp flere hverdagsopplevelser man tydeligvis kan møte på som funksjonshemmet i Norge.

«Ææsj! Se på de arrene?! Hvorfor skjuler hun dem ikke litt mer?» Tenåringsjentene på stranden griner høylytt på nesen og har i alle fall ikke tenkt å skjule hva de tenker.

«En rullestolbruker på catwalken! Hvem vil vel se det?? Bare i nisselandet Norge er det mulig, sånne skulle vært gjemt bort!»

Til tross for mange nedverdigende opplevelser mener Skarstein det er viktig at historiene blir fortalt.

Hun skriver:

«Det er så mange episoder, sporadiske hendelser som likevel kommer jevnt nok til å vise at de ikke står alene. Derfor må vi fortsette å fortelle historier, vise tilhørighet og stå for det vi mener er riktig. Derfor er denne forsiden og bildeserien viktig. .

Jeg vil vise frem arrene. Jeg vil vise at vi er best sammen når vi kan komme frem med både våre sterke og våre svake sider. Og jeg vil vise at tross alle ytre ulikheter er vi først og fremst en del av det samme fellesskapet.

Neste gang en person med rullestol er på coveret er kanskje ikke lammelsen tema en gang. Målet er å komme dit.

Det går fremover. Skritt for skritt.»

Vi gleder oss til premieren i helgen som kommer og er sikker på at Skarstein kommer til å motbevise alle kritikerne!

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com