Hjem Helse Skarlagensfeber på fremmarsj – har barna disse symptomene ber FHI deg oppsøke lege

Skarlagensfeber på fremmarsj – har barna disse symptomene ber FHI deg oppsøke lege

av Anne C. Olsen

I flere europeiske land har det vært registrert økt forekomst av infeksjoner forårsaket av gruppe A-streptokokker hos barn under 10 år. Disse bakteriene gir blant annet skarlagensfeber, men har også ført til noen mer alvorlige tilfeller.

Utbrudd av skarlagensfeber og halsbetennelser med streptokokker er vanlig, forteller Folkehelseinstituttet (FHI). De kommer hver vinter og vår i barnehager og skoler.  

I flere europeiske land har det nå vært registrert en økt forekomst av infeksjoner forårsaket av gruppe A-streptokokker hos barn under 10 år. Gruppe A-streptokokker gir blant annet skarlagensfeber, men det har også ført til noen mer alvorlige tilfeller.

Skarlagensfeber skal alltid behandles med antibiotika, det gjelder også moderate/alvorlige halsbetennelser forårsaket av streptokokker. Øvre luftveisinfeksjoner med halsvondt og eventuelt utslett skyldes oftest virus og disse infeksjonene skal ikke behandles med antibiotika. 

Stort sett bare barn som får skarlagensfeber

Skarlagensfeber forekommer stort sett bare hos barn. Sykdommen begynner ofte med feber og halsinfeksjon, og etter hvert nuppete rød tunge (kalles jordbær- eller bringebærtunge) og sandpapiraktig utslett på kroppen og i kinnene.  

–Foreldre bør oppsøke fastlege eller legevakt hvis barnet har symptomer på skarlagensfeber for vurdering av om det er behov for antibiotikabehandling, sier lege ved Folkehelseinstituttet, Yngvild E. Bentdal, i en pressemelding.

Dette er symptomene på skarlagensfeber

Skarlagensfeber er ifølge helsenettstedet NHI.no en infeksjon forårsaket av streptokokkbakterier som fører til et rødt utslett på kroppen. Sykdommen starter ofte med sår hals og feber.

Etter en halv til to dager kommer utslettet som ofte er tydelig med hissig rød farge i ansiktet, men med påfallende blekhet rundt munnen. Utslett finnes også i nakken, på overkroppen, i lyskene og rundt kjønnsorganene. Typisk er også at tungen forandres til et utseende som beskrives som bringebærtunge.

Flere pågående utbrudd i Norge

FHI har fått informasjon om flere pågående utbrudd med skarlagensfeber i Norge. Skarlagensfeber er ikke meldepliktig og kan derfor ikke overvåkes i MSIS, men data fra primærhelsetjenesten gjennom Sykdomspulsen viser at flere har oppsøkt fastlege med halsbetennelser med streptokokker i år sammenlignet med årene før pandemien.  

–Vi ser ingen sikker økning i antall tilfeller av alvorlig streptokokk gruppe A-infeksjoner hos norske barn i 2022 sammenlignet med før pandemien. Det ser heller ikke ut til at bakterien har blitt hissigere enn før. Dette kan endre seg, så vi følger nøye med på situasjonen, sier Bentdal.

De fleste tilfeller med infeksjoner med gruppe A-streptokokker (GAS) gir mild sykdom som halsbetennelser, brennkopper og skarlagensfeber.

Effektive smitteverntiltak er de vanlige; vaske hendene, unngå å hoste direkte på andre og holde seg hjemme når man er syk.   

Dette er symptomene du må ta på alvor

I sjeldne tilfeller kan streptokokker forårsake alvorlig sykdom som blodforgiftning, hjernehinnebetennelse eller hissig infeksjon i hud og muskler (også kjent som nekrotiserende fasciitt, eller infeksjon med kjøttetende bakterier). 

Risikoen for alvorlig infeksjon er noe høyere hvis barnet nylig har hatt virusinfeksjon som vannkopper eller influensa.  

Sykdomsforløpet kan være svært akutt, og i enkelte tilfeller dødelig. Derfor er det viktig å være klar over hva man skal se etter.  

Alvorlige symptomer (en eller flere av disse)  

  • Høy feber over 39 grader i kombinasjon med en av de andre symptomene
  • Dårlig allmenntilstand, er sløv eller vanskelig å vekke
  • Nakkestivhet 
  • Utslett som ikke lar seg trykke vekk
  • Drikker og tisser lite
  • Svært sterke smerter i et område av huden (vanligst armer eller ben). Smerten kan komme før du kan se noe på huden. Huden kan etter hvert bli varm, rød og hoven.

–Ved alvorlige symptomer som det beskrevet ovenfor, er det derfor viktig å ta kontakt med lege akutt. Dette gjelder både voksne og barn, sier Bentdal.  

Flere grunner til økning av halsbetennelser og skarlagensfeber 

Forekomsten av infeksjonssykdommer har vært lavere under pandemien, og immunforsvaret har ikke fått trent seg like godt på å bekjempe infeksjoner.

Denne immunologiske gjelden gjelder for virus, men også bakterier som for eksempel gruppe A-streptokokker.

Det er også høyere risiko for å få bakterielle infeksjoner etter en virusinfeksjon.

Når det nå er mange virus som sirkulerer samtidig, både influensa, vannkopper, RS-virus og korona, setter det et ekstra press på immunforsvaret.   

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.