in ,

Skjærer du bort mugg fra brødet og spiser resten? Det bør du i så fall slutte med

Nordmenn er et brødspisende folk, og så godt som alle spiser minst en skive eller flere hver eneste dag. I tillegg til å smake godt kan brød også være svært så sunt, og det kan spises enten som rett alene eller som en siderett til andre retter. Kun fantasien setter grenser, og variasjonene er tilnærmet utallige.

Noen spiser brød til frokost, andre til lunsj, noen har det med i nistepakka, og ingenting er så godt som en brødskive til kvelds. Noen baker selv og andre kjøper ferdig, alt ettersom hva man selv føler for.

Men uansett hva man velger, så er det noe man må passe på og sørge godt for, og det er brødets holdbarhet. Holdbarheten kan variere enormt fra brød til brød, og her er det mange ting som spiller inn. Hvordan det er bakt, hvordan det er oppbevart, og hvor godt man emballerer det. For lite er så frustrerende som å skulle smøre seg en blings med leverpostei, og så oppdager man at brødet har grønne flekker – mugg!


Kan være farlig

Så er spørsmålet – hvor farlig er denne muggen egentlig? Kan man bare skjære av det verste og resten er godt nok, eller skal man bare kaste det hele?

Det er en velkjent oppfatning at bare man fjerner de verste flekkene så er resten fint, men dessverre er det nok ikke så enkelt. Selv om man skjærer bort et godt stykke, eller kaster skivene fra den siden av brødet som er tydelig muggent, så kan resten av brødet være direkte farlig å spise, skriver Tech Insider.

mugg på brød
Foto: Wikimedia commons

For selv om det ved første øyekast kan se ut som om det kun er den ene siden av brødet som er muggent, så er virkeligheten slik at mugg er en sopp med lange tynne «røtter» som utgjør et nettverk av sopp inne i selve brødet.

Disse trådene er så tynne at de er umulige å få øye på i et brød, men de er nok til å gjøre resten av brødet uspiselig. Har brødet vært oppbevart inne i en plastpose kan det også hende at soppsporer har spredt seg til alt som befinner seg i posen, og alt må kastes.

Riktignok finnes det ufarlige varianter av mugg, som blant annet blir brukt i ost, men i brød er det vanskelig å avgjøre hvilken muggsopp det er snakk om, så det beste rådet er uansett å bare kaste det.

Du kan se en video om hva mugg er, og hvordan den sprer seg nedenfor. Del gjerne artikkelen slik at andre ser hvor farlig mugg på brødet egentlig kan være.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

bob kåre og zita

Vennskapet til den norske hunden Zita og anda Bob Kåre går verden rundt

tvillinger

Nyfødte tvillinger omfavner og trøster hverandre