in ,

Skoledistrikt hylles for sin løsning på matsvinn

kaste mat
Skole med løsning på matsvinn

Hvis du noen gang har jobbet i et profesjonelt kjøkken, så vet du at mye mat blir sløst og kastet. I følge Matvett kaster vi i Norge 385.000 tonn mat fra matindustri, dagligvarehandel, hotell, kantine og hos forbruker i året.

Nettstedet Relieved forteller historien om et skoledistrikt i Indiana i USA som nå har tatt saken i egne hender og pakker matrester så trengende studenter kan ta med måltider hjem i helgene. For de mest trengende barna kan kvelder og helger være tøffe. Skoler i USA tilbyr barna ofte det eneste garanterte måltidet om dagen.

Å spise nok næringsrik mat er lenket til akademisk suksess, så alle vinner i det nye initiativet for å redusere matavfall i skoledistriktet Elkhart i nord-Indiana.


I følge den lokale nyhetskanalen WSBT samarbeider skoledistriktet med en frivillig organisasjon kalt Cultivate, og sammen har de startet en testkampanje på barneskolen Woodland Elementary.

Hvis alt går bra planlegger de å utvide tilbudet med å mate flere studenter på skoler i nærheten.

Redder matrester

Så langt er det 20 deltakende barn som får tildelt en ryggsekk hver fredag fylt med åtte individuelle frosne måltider – gjennom skoleåret.

matsvinn
Nå hylles skoledistriktet for løsningen sin. Foto: Wsbt

Måltidene består av resterende katinemat som aldri ble servert, så programmet koster ingenting ekstra. På en enkel måte passer skoledistriktet på at maten ender opp hvor den trengs i stedet for i søpla.

– Å forberede for mye mat er bare en del av det som skjer, sa Jim Conklin som er president og medstifter i Cultivate til den lokale nyhetsstasjonen.

Barna får ikke rester fra bunnen av gryta, men mat som ble disket opp i kjøkkenet og aldri delt ut, så maten er fri fra eventuelle bakterier.

Matsvinn
Mat som ellers ville blitt kastet blir gitt til studenter med trang økonomi. Foto: Skjermdump / Youtube

Cultivate har allerede jobbet med å ”redde” mat for de som trenger det over lengre tid, men hadde aldri prøvd det samme i skoler.

– For det meste redder vi mat som allerede er laget, men aldri servert av cateringfirmaer og store aktører i matindustrien som skolesystemet, sa Conklin i følge Relieved.

Nå kommer den frivillige organisasjonen til barneskolen tre ganger i uka for å plukke opp ekstra mat.

Lokalt engasjement

Prosjektet får finansiering av Elkhart handelskammers ledelsesakademi. Melissa Ramey som er akademisk kontaktperson sier at programmet har gjort en stor forskjell:

– Jeg er stolt av det. Det var hjerteskjærende å høre om barn som er hjemme i helgen og ikke har noen ting å spise.

Gjennom partnerskap i samfunnet kan Cultivate tilby næringsrike måltider for de som trenger det for så lite som rundt 10 kroner per måltid. Den frivillige organisasjonen redder også rester fra arrangementer på universiteter – som amerikanske fotballkamper.

Daglig leder og medstifter i Cultivate, Randy Z, samler mat som ikke er rørt og servert fra anerkjente arrangementer og rapporterer at de så langt har laget 11.000 måltider ut av det.

matsvinn
Så langt har det blitt 11.000 måltider av mat som ellers ville blitt kastet. Foto: Skjermdump / Youtube

– Du får et protein, et karbohydrat og en grønnsak. Alt er laget av de beste kokkene i samfunnet. De har ikke blitt tråkket på av kjemikaler, konserveringsmidler eller noe ting, sa han i følge Relieved.

Vi kan bare håpe at medieoppmerksomheten rundt denne historien inspirerer flere skoler til å gjøre det samme for studentene sine i fremtiden.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Ane Dahl Torp

Ane Dahl Torp ønsker forbud: Barn under 13 år bør ikke bruke sosiale medier

Ronaldo

Cristiano Ronaldo ser 11 år gammel syk gutt langs veien – overrasker alle med gesten sin