Antibiotikaresistente bakterier har nådd norske sykehus og har forårsaket over 200 dødsfall de siste ti årene.
– Antibiotikaresistens er ikke lenger et problem som bare finnes i utlandet. Vi ser nå at også de aller verste skrekkbakteriene har kommet til Norge, sier Erik Martiniussen til NRK. Han er journalist, og har skrevet boken «Krigen mot bakteriene».
Forfatteren anslår at minst 216 pasienter har dødd etter at de har blitt infisert med resistente bakterier på norske sykehus i perioden 2007–2018.
Erik Martiniussen trekker spesielt frem bakterien klebsiella pneumoniae som en bakterie som kan bli veldig resistent. Den kan føre til alvorlig sykdom som lungebetennelse, særlig hos eldre og hos mennesker med redusert immunforsvar.
Feil dødsstatistikk
Erik Martiniussen tror dødstallene etter resistente bakterier egentlig er høyere. Det er nemlig flere resistente bakterier ikke er meldepliktige til Meldingssystemet for smittsomme sykdommer, som blant annet klebsiella og e.coli.
– Problemet er dødsstatistikken. Måten vi fører den på i Norge, og i Europa, kan skjule informasjon som det er livsnødvendig å få mer fokus på, sier han.
Dersom en pasient får en infeksjon grunnet resistente bakterier, blir ikke dette rapportert som dødsårsaken, dersom pasienten hadde en annen underliggende sykdom.
Vanskelig å få ut i media
På sin egen Facebookprofil skriver Erik Martinussen at det ikke har vært lett å få media til å skrive om de resistente bakteriene.
«Denne saken har vi utrolig nok slitt med å få ut i nyhetsbildet. Men faktum er at noen av de aller verste skrekkbakteriene nå har kommet til Norge. I Krigen mot bakteriene presenteres for første gang tall som viser at 22 mennesker har dødd av såkalte karbapenemresistente enterokokker (CRE). Dette er de bakteriene WHO mener det er aller mest kritisk å utvikle ny antibiotika mot. Får disse bakteriene spre seg i helsevesenet vårt, står vi nesten maktesløse tilbake. Veldig glad for at journalist Iselin Fjeld og NRK nyheter tok seg tid til å gjøre denne noe komplekse saken midt oppe i koronakrisen. Nok en gang stor honnør og takk til professor Dag Berild ved Universitetssykehuset i Oslo som bidro med viktig kunnskap og inspirasjon gjennom mitt skrivearbeid, og som gjennom en årrekke har kjempet for å sette fokus på dette viktige temaet,» skriver han.
Forsker støtter tallene
I Danmark registreres dødsfall grunnet resistente bakterier på en annen måte. Der regnes det som svært sannsynlig at dødsårsaken er den resistente bakterien MRSA, dersom pasienten dør innen 30 dager etter påvist infeksjon. Selv om pasienten hadde kreft eller andre underliggende sykdommer.
Forsker ved Folkehelseinstituttet, Petter Elstrøm, støtter forfatterens oppdagelser. Han gjennomførte en studie av dødsfall i 2006-2017. der ble det bekrefter at mange nordmenn sannsynligvis har dødd av resistente bakterier.
– Hvert eneste år er det noen som dør på norske sykehus som følge av CRE. Og det har overhodet ikke vært omtalt. Får vi disse bakteriene inn i sykehusene våre, står helsevesenet nesten maktesløse tilbake, sier han.
LES OGSÅ: Derfor dør så mange av korona i Italia