Det er kanskje ikke skrekkopplevelser de fleste av oss ønsker seg, men nå viser forskning at det faktisk kan være både sunt og utviklende for deg. Vel og merke om de er av det underholdende slaget.
Nylig gjennomførte den svenske fornøyelsesparken Liseberg skrekkeksperimentet The Peak Fear Experiment. I Halloween-måneden oktober hadde de deltagere på plass til det som ble markedsført som «ditt livs verste natt». Eksperimentet ble gjennomført i samarbeid med forskere fra Recreational Fear Lab ved Universitetet i Aarhus og fant sted den 11. oktober 2023.
I samarbeid med deltakerne skulle parken og forskerne finne den perfekte balansen mellom det som er gøy og det som er ubehagelig.
– I løpet av eksperimentet kommer vi til å utsette deltakerne for ulike typer av skrekk og frykt for å finne “peak fear”, opplyste PR- og kommunikasjonssjef på Lisberg Mårten Westlund da Liseberg etterlyste deltagere.
Og nå har de kommet frem til resultatene som Liseberg kommer til å bruke som grunnlag for å utvikle og skreddersy fremtidige skrekkopplevelser for gjestene sine.
Underholdende skremming er sunt
– Dette eksperimentet viser at hvis du blir utsatt for underholdende skremming i trygge omgivelser, kan du øke din psykologiske motstandskraft, bli flinkere til å takle stressende situasjoner og trene på strategier for å håndtere frykten og negative følelser. Det kan derfor være utviklende for deg som person, sier PhD og meddirektør for Recreational Fear Lab ved Aarhus Universitet, Mathias Clasen, i en pressemelding.
De to som til slutt ble valgt ut til å delta i eksperimentet var
De to som til slutt ble valgt ut til å delta i eksperimentet var den 45 år gamle svenske læreren Vicky Bååth, og den 38 år gamle hår- og makeupartisten Helge Branscheidt fra Tyskland.
For deltakerne var eksperimentet en spennende og morsom opplevelse, men den bød også på en dypere erfaring for de to som det skulle skremmes vettet av. Begge opplevde at de utfordret seg selv på et personlig nivå:
– Det ukjente var det mest skremmende for meg; at jeg ikke visste hva som skulle skje. Det høres kanskje veldig rart ut for andre, men jeg likte å være på disse skumle stedene og bli skremt vettet av, sier Helge Branscheidt.
Vicki Bååth fra Sverige måtte midlertidig avbryte eksperimentet ved å rope stoppordet «Peak Fear». Men selv om det ble i overkant skummelt så angrer ikke på at hun deltok:
– Jeg måtte finne måter å unngå panikkfølelse på, som da jeg bestemte meg for å bli sint for å takle frykten. Da kunne jeg nyte skrekkopplevelsen mens jeg var redd. Dette er det kuleste og morsomste jeg noen gang har vært med på, og jeg var veldig stolt av meg selv da jeg tok kontroll over frykten min, sier Vicki Bååth.
Her er dokumentaren som er laget der vi får se noen av gysene de to ble utsatt for: