Hjem Nyheter Skuddene fra Oscarsborg: I dag er det 81 år siden Oberst Birger Eriksens beslutning reddet både Konge og Regjering

Skuddene fra Oscarsborg: I dag er det 81 år siden Oberst Birger Eriksens beslutning reddet både Konge og Regjering

av Anne C. Olsen

9. april 1940 klokken 04:21 åpnet Oscarsborg festning i Drøbaksundet ild mot den tyske krysseren «Blücher» som gled innover Oslofjorden. Dette forsinket den tyske invasjonen med 30 timer – nok til at Konge og Regjering rakk å evakuere.

Skuddene i Drøbaksundet denne grytidlige april-morgenen i 1940, for 81 år siden, ble beordret av Oberst Birger Eriksen. Hans beslutning om å åpne ild mot den tyske flåtestyrken var trolig det som kjøpte tilstrekkelig med tid så Konge og Regjering kunne evakuere fra Oslo.

Situasjonen i Norge var kaotisk og forvirring rådet da rapporter om angrep fra en fremmed militær makt strømmet inn fra forskjellige områder i landet. Oberst Birger Eriksen hadde ikke fått klare ordre og visste ikke om de innkommende krigsskipene han hadde fått melding om var tyske eller allierte, forteller Wikipedia.

Eriksen var innforstått med at selv om Norge var nøytralt, ville regjeringen gå inn på britisk side hvis Norge ble involvert i krigen.

I morgengryet denne dagen for 81 år siden kom Blücher glidende opp Oslofjorden. En av de som satt klar var kommandørkaptein Andreas Anderssen fra Drøbak. Han hadde egentlig gått av med pensjon 13 år tidligere, men hadde på grunn av sykdom ved festningen overtatt midlertidig kontroll over batteriet. Anderssen ble kalt inn kun én måned før slaget og satt klar ved torpedobatteriet han hadde kjent helt siden 1909.

Klokken 04:21 den 9. april ga Eriksen ordre om å åpne ild mot flaggskipet til den uidentifiserte flåten som kom mot hovedstaden. Da Eriksen ble spurt om de skulle virkelig skyte med skarp ammunisjon svarte han ja, og føyde til «Enten blir jeg stilt for krigsrett, eller så blir jeg krigshelt. Fyr!»

Senkingen av Blücher. Foto: Arkivverket

Blücher ble truffet. Store Norske Leksikon opplyser at krysseren fikk alvorlig skade ved to skudd fra festningens gamle 28 centimeter kanoner. Den ble ytterligere ødelagt ved to torpedoer fra den pensjonerte kommandørkapteinens undervannsbatteri.

Skipet sto i voldsom brann og etter en eksplosjon i et ammunisjonsmagasin sank skipet. Om lag 400 tyske offiserer, soldater og besetningsmedlemmer omkom.

Motstanden ved Oscarsborg førte til at den tyske operasjonen mot det sentrale østlandsområdet ble 30 timer forsinket. Dette blir ofte framstilt som årsaken til at Kongen og Regjeringen fikk tid nok til å komme seg ut av Oslo og i sikkerhet.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.