Hjem Helse Skummel barnesykdom er tilbake – Dette må du vite

Skummel barnesykdom er tilbake – Dette må du vite

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Det er ikke alt vi foreldre kan skåne barna våre mot. Sykdommer kommer og går, en helt naturlig del av lives gang. Men det vi kan gjøre noe med er forebygging. Ved å ha kjennskap til forskjellige sykdommer og deres symptomer er det lettere å vite når man bør oppsøke lege med barnet sitt.

Selv om vi i dag har kommet så langt at de fleste sykdommer kan behandles, har det stort sett alltid noe å si på hvilket stadie man oppdager sykdommen, og hvor tidlig man starter behandling.

Skarlagensfeber var en fryktet sykdom ved det forrige århundre. Det var også langt flere tilfeller av sykdommen enn hva som er tilfellet i dag. Men ifølge CNN har skarlagensfeber begynt å spre seg i Nord-Europa igjen i løpet av de siste årene.

Foto: CBSNews

Å behandle skarlagensfeber er stort sett ikke noe problem i dag. Sykdommen som tidligere fort kunne medføre døden blir i dag effektivt behandlet med antibiotika, men det gjelder å kjenne til symptomene på sykdommen og vite når man bør oppsøke hjelp.

De første tegnene på skarlagensfeber

I følge Lommelegen starter skarlagensfeber som regel med sår hals og feber rundt 38-40 C med redusert allmenntilstand. Etter 1/2-2 dager begynner så utslettet, vanligvis som et diffust rødt og finprikket utslett på halsen, bak ørene, og i ansiktet -unntatt rundt munnen, under armene, framsiden av albuene, i lysken og deretter resten av kroppen.

Vanlige symptomer

  • Vondt i halsen og magen
  • Hodepine
  • Hovne lymfeknuter på utsiden av halsen
  • Røde og kløende utslett på huden
  • Rødhet i ansiktet men blek rundt munnen
  • Hvit eller rød tunge
  • Høy feber

Behandling

Som nevnt bruker man antibiotika for å bekjempe sykdommen. Lommelegen skriver at man stort sett ser umiddelbar effekt av medisinen i form av at utslettet avtar.

Dersom symptomene ikke har gitt seg etter to dagers behandling bør man imidlertid oppsøke lege igjen. Det er også viktig at pasienten får nok drikke, og man kan behandle feberen med vanlige smertestillende.

Dersom noen er smittet

Skarlagensfeber smitter raskt. Dersom noen i familien din har fått sykdommen er det viktig for øvrige familiemedlemmer å gjøre noen forebyggende tiltak. Vær påpasselig med håndhygiene og bruk helst antibac desinfeksjon. Vær nøye med at den smittede bruker ikke spiser av type samme tallerken eller bestikk som de andre i huset. Det viktigste stikkordet i forhold til forebygging av smitte er rett og slett god hygiene.

Del gjerne saken videre med venner og familie. Det er viktig å være observant på symptomene til Skarlagensfeber! 

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com