WHO slår alarm: Meslinger har gjort et skremmende comeback i Europa! Antall smittetilfeller doblet seg på bare ett år, og nå er nivået det høyeste på 25 år.
Tallene fra Verdens helseorganisasjon (WHO) er ikke til å misforstå. I 2024 ble det registrert hele 127.350 tilfeller av meslinger i Europa og Sentral-Asia – en dobling fra året før.
– Meslinger er tilbake, og dette er en alvorlig vekker! Vi trenger høy vaksinasjonsdekning for å beskytte samfunnet, sier Hans Henri P. Kluge, WHOs regiondirektør for Europa, til Reuters i dag.
Barn under fem år er hardest rammet, og utgjør over 40 % av tilfellene. Dette gjør situasjonen ekstra alvorlig, da de minste er mest sårbare for komplikasjoner.
Hva er meslinger – og hvorfor er det så farlig?
Meslinger er ekstremt smittsomt og kan gi feber, utslett og kraftig luftveisinfeksjon. Det skumle er at sykdommen også kan føre til alvorlige komplikasjoner som lungebetennelse og hjernebetennelse.
I verste fall kan meslinger være livstruende, spesielt for små barn og personer med svekket immunforsvar.
Hva har skjedd? Hvorfor sprer meslinger seg nå?
Hovedårsaken til den eksplosive økningen er manglende vaksinasjon. WHO forklarer at pandemien førte til store forsinkelser i barnevaksinasjoner, noe som har gjort flere barn sårbare for sykdommen.
For å hindre slike utbrudd, må minst 95 % av befolkningen være fullvaksinert. WHO advarer om at flere land ikke når dette målet, og at dette gir meslinger fritt spillerom.
– Jo færre som vaksinerer seg, jo større risiko for at sykdommen sprer seg ukontrollert, advarer WHO.
Kan meslinger komme til Norge?
Norge har heldigvis høy vaksinasjonsdekning, men vi er likevel ikke immune mot utbrudd. FHI bekrefter at noen områder i landet har lavere vaksinasjonsrater, noe som kan føre til lokale utbrudd.
– Vi ser at reisende kan ta med seg smitte fra utlandet, og da er det viktig at vi har høy nok beskyttelse, skriver FHI.

Hva kan vi gjøre for å beskytte oss?
✔ Sjekk at du (og barna dine) er fullvaksinert. MMR-vaksinen (meslinger, kusma, røde hunder) gis i barnevaksinasjonsprogrammet, men voksne som er usikre kan også sjekke sin vaksinasjonsstatus.
✔ Vær oppmerksom på symptomer! Hvis noen i familien får feber, utslett og kraftig hoste, bør man kontakte lege – spesielt hvis man nylig har vært i kontakt med noen som kan være smittet.
✔ Vaksinasjon redder liv! Forskning viser at to doser av MMR-vaksinen gir over 97 % beskyttelse mot meslinger.
Meslinger sprer seg raskt, og den eksplosive økningen viser hvor viktig det er å opprettholde høy vaksinasjonsdekning. Små barn er mest utsatt, og WHO advarer om at vi må handle raskt for å stoppe sykdommen før den tar enda flere liv.
💉 Er du vaksinert? Sjekk – og beskytt deg selv og dine nærmeste!