Hjem Reklame Skyhøye renter: få kontroll over økonomien din 

Skyhøye renter: få kontroll over økonomien din 

Nyheter om økte renter florerer overalt. Boligrenten har økt, styringsrenten har blitt satt opp flere ganger, og aldri før har nordmenn slitt så mye som nå. Samtidig som at flere begynner å kjenne på at økonomien ikke strekker til, hjelper det ikke at dagligvarene også er skutt i været. Så hva kan du gjøre for å få kontroll over økonomien igjen? 

Nedgang i forbrukerøkonomen

Norsk økonomi har stått sterkt mot utenlandske valutaer. Nordmenn har generelt en høy inntekt sammenlignet med andre land i verden, og takket være et stort oljefond har den nye generasjonen vokst opp i trygghet og forutsigbarhet. Men norsk økonomi er nå i endring, og mange har fått kjenne på at det er dyrere å leve. 

Olle Pettersson, forbrukerøkonom hos Finansplassen, sier det er gode nyheter at styringsrenten ikke endret seg i årets første prognoserapport. Han opplyser derimot at det med stor sannsynlighet kan endre seg til høsten, og at nordmenn bør være forberedt på å ta ytterligere grep.  

I den sammenheng ser vi at forbrukslån har blitt et mer omtalt tema blant norske familier, og at flere og flere tar opp lån for å få økonomien til å gå rundt. Dersom du har flere smålån og kreditter vil det være en god anledning til å vurdere refinansiering. Du kan lese mer om refinansiering her, og finne alternativet som passer best for deg og din situasjon. 

– Det er ingen tvil om at det har vært latterlig enkelt å låne penger de siste årene, sier Olle Pettersson. 

Han mener dette førte til et unormalt høyt forbruk hos mange, men at det er på tide å ta tak for å stabilisere sin privatøkonomi igjen. Han anbefaler å ta en gjennomgang av utgifter og inntekter, for å skape et realistisk bilde over sin økonomi. På den måten blir det enklere å se hvor det er mulig å stramme inn, og samtidig vurdere hvilke hjelpemidler som behøves for de kommende årene.

Gode sparetips

Hvis du opplever at din økonomi ikke alltid strekker til, finnes det mange gode sparetips. Mange tror de må leve med å være blakke frem til neste lønningsdag, men det er overraskende mange grep som er mulig å gjennomføre. På den måten kan du få bedre trygghet i hverdagen, og være mer bevisst på hva pengene går til.

Mikrosparing: Ved å sette opp mikrosparing i banken din, overføres et par kroner til en sparekonto hver gang du drar kortet. På den måten vil du ikke legge merke til at pengene forsvinner, og i tillegg ender du med en tilgjengelig buffer når den vanlige brukskontoen går tom.  

Reduser strømregningen: Etter skyhøye strømregninger har mange allerede tatt grep i strømforbruket. Husk å slå av lys i alle rom du ikke oppholder deg i, ta kortere dusjer og unngå sprengfyring for å redusere strømregningen. Selv små grep kan føre til endringer på sluttsummen.

Best før, ikke dårlig etter: Prøv å legge handleturen til lørdags ettermiddag. Mange produkter settes ned når det ikke er søndagsåpent. Husk at de fleste produkter er “best før, ikke dårlig etter”. Mange butikker selger produkter som har gått ut på dato til en billig penge. Her kan du spare noen ekstra kroner på å gå for produkter som fortsatt er spiselige. 

Refinansiering av smålån: Ved å samle alle smålån til et større forbrukslån, kan du komme langt på vei. Refinansiering gjør det mulig å få bedre kontroll over sin månedlige betaling, sammenlignet med mange ulike betalinger som overrasker deg hver eneste måned og som er vanskelig å ha oversikt over. 

Sjekk avtaler: Gå gjennom alt fra abonnementer på strømmetjenester til strømavtaler hos energiselskap, for å se om du kanskje kan spare noen hundrelapper i måneden. Ved å kutte noen av abonnementene kan du sørge for at du kun betaler for de du faktisk anvender og samtidig spare penger. Hvis du eksempelvis har et treningsabonnement som du ikke bruker, er det bedre å avslutte det.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com