torsdag, mai 28, 2020

Slapp av. Ungene våre tåler dette

Mest lest nå

Erna Solberg åpner skolene og barnehagene. Mange er redde for å sende barna sine ut i verden igjen. Men slapp av. Det kommer til å gå bra.

«Det er så mye vi ikke vet om corona. Men er det noe vi har sett, så er det at barn flest ikke blir særlig syke av dette viruset.» Det skriver Astrid Meland i et innlegg i VG.

«Professor og lege Bjørg Marit Andersen har hele tiden gått inn for harde tiltak og omtalt smitten som ute av kontroll. Det er nok mest av hensyn til videre smittespredning professoren ønsker å holde barnehager og skoler stengt», skriver hun videre.


Barna rammes mildt

Astrid Meland tror legen har rett i at smitten kommer til å bre seg.

«Men om barn i det hele smittes, rammes de mildt av dette viruset. Av dem som merker noe, dreier det seg for de aller fleste om milde symptomer, ser vi av FHIs kunnskapsoppsummering fra mars», skriver hun, og legger til:

«Til og med kreftsyke barn tåler sykdommen bedre enn voksne, ifølge leger på danske Rigshospitalet intervjuet i Weekendavisen.»

Ingen barn er døde

Ifølge Meland, tyder de nordiske tallene på at det er voksne som smittes mest.

«I Norge har 71 barn mellom 0 – 9 år testet positivt, det er 1 prosent av dem som har fått påvist smitte. Tre personer mellom 0 – 30 år er blitt innlagt på sykehus. Ingen unge er døde.

– Så langt tyder dette på at barn i mindre grad enn voksne blir infisert av viruset, skriver ekspertutvalget som anbefalte åpning.

I Sverige, hvor skole og barnehage ikke er stengt, har 63 barn opp til ni år testet positivt. Ett barn har vært innlagt på intensiven. Ingen er døde. I Danmark er tallet 66. Ni har vært innlagt, ingen er døde. Personvernhensyn gjør at vi ikke vet om barna hadde andre, underliggende sykdommer.

Men kanskje er tallene så lave fordi vi ikke tester det som virker som friske barn?»

Ingen stor risiko

«Samtidig skal det ikke underslås at noen unge blir syke. Vi har vel alle lest om franske Julie på 16, britiske Chloe på 21 år. Og Vitor på 14 år fra Portugal», skriver Meland, og fortsetter:

«Senere viste det seg at Vitor døde av hjernehinnebetennelse. Men corona har tatt unge liv. I slutten av mars sa FHI at under ti unge var døde globalt.

At hvert tilfelle omtales bredt i media, gjør at risikoen virker stor.

Det er den ikke.»

129,743FansLik
1,354FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter