Insomni er den vanligste søvnforstyrrelsen og rammer ca. 15 prosent av voksne nordmenn.
Anders Bortne (46) slet med søvnløshet i 16 år. Da han endelig knakk koden, resulterte det i boken «Søvnløshet. Tusen våkenetter og én løsning».
Han har prøvd mange forskjellige løsninger: psykiater, urter, varm melk, hypnose og stillhet på hytta.
– Jeg prøvde alt. Men når det ikke hjelper, gir du opp. Og så prøver du en gang til, eller følger et nytt godt råd, som ikke hjelper, sier han til Dagbladet.
Søvnterapi
Det som til slutt hjalp var kognitiv søvnterapi.
– Når du først hadde fått oppskriften, var det bare å sette i gang. Jobben må du gjøre selv, og du må ha veldig selvdisiplin, sier Bortne.
På Lovisenberg sykehus lærte han at han måtte føre logg over leggetidene sine, hvor mye han sov, og finne søvnandelen sin.
LES OGSÅ: Den lille jenta fikk ikke sove – heldigvis filmet babycallen aftenbønnen hennes
– Du tar utgangspunkt i når du skal stå opp, som må være til samme tid hver dag. Sover du fire timer i snitt, og skal opp klokka seks, skal du legge deg klokka 02:00. Det kan bli tøft å holde seg våken til klokka to, før du kan legge deg i senga, men får du til dette, kan du etter et par uker få lov til å legge deg et kvarter tidligere. Sånn holder du på til du føler at du er uthvilt når du står opp klokka seks, forklarer han.
Bortne medgir at det var slitsomt å skulle gjennomføre dette regimet samtidig som han var i arbeid og ikke kunne tillate seg å sove om dagen, utover en kort «powernap» på mindre enn 20 minutter.
– Du hangler gjennom dagen, føler deg som en zombie, og ser sikkert ut som en også. Men premien er at du får ryddet opp i hjernen og får den til å forstå at du skal sove når du legger deg i sengen.
LES OGSÅ: Vil du gå ned i vekt? Da bør du få nok søvn