søndag, november 29, 2020

Slik avslører du en manipulator

Mest lest nå

Slik går det med Balto, årets Farmen-hund

Årets Farmen-hund, Balto, har tatt både TV-seerne og deltakerne med storm. Nå nyter han dagene som familiehund.  Inne på gården ble Balto kjent som en...

Det kan ta tid før man forstår at man er en brikke i et manipulerende spill. Eksperten har ett klart råd om du oppdager at du står i denne situasjonen: Kom deg unna! 

– Det finnes knapt grenser for hvor sleipe og hensynsløse de dyktigste manipulatorene er, så du bør alltid være obs på signaler som tilsier at du kan være utsatt for et utspekulert, manipulativt spill, sier Grethe Nordhelle til VG.


Psykolog og advokat Grethe Nordhelle har skrevet boken «Manipulasjon – forståelse og håndtering». 

Når hun bruker ordet «manipulator» mener hun de personene som bevisst og av egoistiske grunner utsetter deg for en falsk eller usaklig presentasjon over tid, og har til hensikt å utnytte deg eller få deg til å gjøre noe du ikke ville gjort dersom du var klar over hva som skjedde.

– En manipulator spiller på følelser for å vippe deg av pinne, for når du er emosjonelt bedøvet glemmer du å analysere hva som foregår. Det kan dreie seg om alt fra å innynde seg, smøre, smigre, true og provosere til å bruke samvittighets- eller skyldfølelse for å berede grunnen for spillet, sier hun. 

Mange har vel en og annen gang lurt på om det er en slik man har med å gjøre. Og skulle du oppdage at du er offer for en manipulator er Nordhelles krystallklare råd å komme deg unna personen eller situasjonen så fort som mulig.

Hun har liten tro på å konfrontere en manipulator uten solide, soleklare bevis.

Parforhold

– Vedkommende vil sannsynligvis bare nekte anklagene og skjerpe spillet sitt, sier hun til VG.

Dette er Nordhelles åtte råde for å slippe å havne i manipulatorens klør:  

  1. Vær på vakt om noen spiller på følelsene dine for å få deg emosjonelt «dopet» slik at du glemmer å analysere hva som egentlig skjer.
  2. Føler du uro så ta den på alvor og prøv å finne ut hva det er.
  3. Bli bevisst egen og andres atferd, og vær på vakt hvis en person endrer atferd når han/hun møter motstand.
  4. Opplever du trusler eller press når du gir motstand bør varsellampene blinke.
  5. Manipulatoren vil ikke at du skal tenke, og bruker ofte overrumpling som taktikk. Øv deg på å bremse tempoet.
  6. Vær på vakt når noen du knapt kjenner plutselig gir deg fine gaver eller gjør deg store tjenester. Gjør det av godhet eller bygger de opp takknemlighetsgjeld?
  7. Ikke la deg imponere over fine, store ord. Men vurder om det er samsvar mellom ord og handling.
  8. Oppdager du at du er offer for manipulasjon så trekk deg unna så fort som mulig.

 (Kilde: VG.no)

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter

Her blir bind og tamponger gratis

Skottland blir det første landet i verden der tamponger og bind skal være fritt tilgjengelig. Den skotske nasjonalforsamlingen har enstemmig vedtatt et lovforslag som...

USA: De første kan bli korona-vaksinert allerede 11. desember

Dersom Pfizers vaksinekandidat mot Covid-19 godkjennes kan de første dosene settes alt 11. desember.  Tidligere i November kom nyheten om at Legemiddelselskapet Pfizer og bioteknologifirmaet BioNTech...