Hjem Forskning Slik avslører du en narsissist: Dette ene trekket bør du se etter

Slik avslører du en narsissist: Dette ene trekket bør du se etter

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Narsissistisk personlighetsforstyrrelse (NPD) kan manifestere seg på mange måter. Psykolog Kathleen Saxton understreker viktigheten av å forstå tegnene på narsissisme og å unngå de tendensene narsissister viser.

Er du i nærheten av en narsissist? Ifølge psykolog Kathleen Saxton er det en enkel måte å oppdage tegnene på hvis du er mistenksom.

Narsissistisk personlighetsforstyrrelse (NPD) har et bredt spekter av symptomer, fra mangel på empati til en overopptatthet av suksess og makt. Likevel er det fortsatt en mye misforstått lidelse, med mange som enten bagatelliserer den eller overbruker begrepet.

Hva du bør se etter

Saxton forklarer til LadBible at rundt 0,5 %–1 % av befolkningen vil bli formelt diagnostisert med NPD, men antallet personer med narsissistiske trekk er økende. Så hva bør du se etter? Ifølge Saxton er en av de mest avslørende taktikkene narsissister bruker, den «stille behandlingen».

Den stille behandlingen

Forestill deg at du er på din egen bursdagsfest, eksamensfeiring eller jobbforfremmelse, og partneren din begynner å ignorere deg uten noen åpenbar grunn. De vender ryggen til deg, nekter å snakke og gir deg kald skulder. Når dere kommer hjem, bestemmer de seg for å sove i et annet rom, og du sitter igjen forvirret, alene og bekymret for hva du kan ha gjort galt.

Svaret: Det er ikke deg, det er dem.

Narsissisters favorittstraff

Den stille behandlingen er en effektiv måte å unngå en person på, samtidig som det påføres emosjonell smerte. Dette gjør at offeret unngår konflikt i fremtiden. Det er en dypt traumatisk syklus å bli ignorert uten grunn, for så at alt plutselig er normalt igjen uten noen forklaring.

narsissist
«Den stille behandlingen» er ikke særlig kjekt å bli utsatt for. Foto: Canva

Forskning gjort av professor Kip Williams har vist at de delene av hjernen som gjenkjenner fysisk smerte også aktiveres av den stille behandlingen. Det setter også i gang kroppens stressrespons, noe som kan ha skadelig effekt på både fysisk og mental helse hvis man utsettes for dette over lang tid.

Slik håndterer du det

Hvis du føler at dette skjer med deg, ikke engasjer deg med personen. Saxton anbefaler å unngå beskyldninger og skarpe ord som «du gjorde ditt og datt» for å unngå konflikt.

Alle fortjener å bli elsket på en sunn måte. Så hvis partneren din har en tendens til å bruke den stille behandlingen som en metode for å kontrollere deg, er det på tide å komme seg vekk.

  1. narsissist
  2. psykopat
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com